Cei mai mulţi dintre noi luăm în greutate în weekend şi mai slăbim puţin de-a lungul săptămânii de lucru, arată un studiu recent. Specialiştii ne sfătuiesc cum să slăbim profitând de această particularitate.

Aşa cum există cicluri de somn, există şi cicluri de slăbire, spun experţii de la Universitatea Cornell, SUA, care au constatat că mulţi oameni pierd în greutate în zilele lucrătoare şi cresc în greutate în weekend.

Ei au evidenţiat însă o deosebire esenţială între persoanele zvelte şi cele supraponderale: nu e  vorba despre cât de mult iau în greutate în weekend, ci despre cât de mult scad în cursul săptămânii de lucru.

Studiul, condus de dr. Brian Wansink, a cercetat impactul ciclului de 7 zile asupra greutăţii, rezultatele find publicate în jurnalul Obesity Facts.

La studiu au participat 80 de adulţi, cu vârste cuprinse între 25 şi 62 de ani. Ei au fost clasificaţi în 3 categorii: persoane care slăbesc (scădere în greutate cu 3%), persoane care se îngraşă (creştere în greutate cu 1%) şi persoane care îşi menţin greutatea (modificare a greutăţii între -3 şi +1%). Participanţii s-au cântărit zilnic, timp de 7 zile consecutiv, înainte de micul dejun.

Rezultatele au indicat un model specific de fluctuaţie a greutăţii în cursul săptămânii. În general, oamenii cântăreau mai mult duminica şi lunea, greutatea lor scăzând constant de-a lungul săptămânii de lucru, ajungând la valoarea minimă vinerea. 

Totuşi, în mod surprinzător, cercetătorii au descoperit o diferenţă între persoanele din prima categorie (ce tindeau să slăbească) şi cele din categoria a doua (ce tindeau să se îngraşe).

Cei care slăbeau reduceau aportul caloric imediat după weekend şi continuau aşa până vineri. În schimb, cei care tindeau să se îngraşe nu mâncau mai puţin în zilele lucrătoare.

Cercetătorii recomandă ca oamenii să încercă să se hrănească sănătos în zilele de lucru şi adaugă că „e mai probabil ca oamenii să-şi ţină sub control greutatea dacă nu sunt excesiv de stricţi în dietă, ci îşi permit unele «răsfăţuri» ocazionale”.

Sursa: Mail Online

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro