Norme Coca 2023 - 2024

Vezi VIDEO

Boala mainilor murdare face victime tot mai multe in randul copiilor din judet. Numarul persoanelor diagnosticate cu hepatita A a crescut de patru ori in acest an fata de 2013, ajungand la 52 de cazuri. Cei mai afectati sunt prescolarii si scolarii, care nu stiu intotdeauna sa pastreze igiena corporala corespunzatoare. Cele mai multe cazuri de hepatita virala de tip A din judet au fost inregistrate anul acesta in mediul urban. Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Maramures afirma ca numarul cazurilor raportate pana in prezent in judet este deja mult mai mare decat cel inregistrat pe tot parcursul anului 2013.

”Pana la aceasta data avem raportat pentru anul 2014, inclusiv pe luna octombrie, un numar de 52 de cazuri de hepatita acuta virala de tip A, cazuri care au fost raportate cu precadere la nivelul mediului urban fata de mediul rural. Sunt 48 de cazuri in mediul urban si patru cazuri in mediul rural. In ceea ce priveste distributia pe sexe si varsta, este coincidenta foarte mare in intervalul de varsta 5-20 de ani, unde avem mai multe cazuri raportate. Comparativ cu anul trecut, intr-adevar este o crestere de aproximativ patru ori, avand in vedere ca anul trecut au fost raportate doar 13 cazuri de hepatita acuta virala”, declara Rares Pop, director adjunct DSP Maramures.

Cei mai afectati de acest virus sunt copiii cu varste intre 3 si 10 ani, jumatate dintre cazuri fiind descoperite la aceste categorii de varsta. Asta si pentru ca sunt mai neglijenti cu propria igiena si ignora de multe ori sfaturile parintilor, ale medicilor sau educatorilor. Iar boala se transmite foarte repede in comunitati. Pentru evitarea izbucnirii unor epidemii, DSP Maramures efectueaza in fiecare an controale tematice si vaccinari.

”In primul rand sunt campaniile de vaccinare care se fac pe partea de preventie care este asigurata gratuit la nivelul intregii tari. Apoi vorbim de modalitatea de a invata scolarii si prescolarii sa deprinda gesturile care inseamna o igiena corporala cat mai adecvata, modalitatea de a se spala pe maini, dar si de a intelege, mai ales parintii, ca atunci cand exista o anumita patologie care este infectioasa pacientii trebuie izolati si scosi din comunitate”, adauga Rares Pop.

Hepatita A este cunoscuta si sub denumirea de ”boala mainilor murdare”. Este o boala acuta infectioasa, iar perioada de incubare a virusului este cuprinsa intre doua si sase saptamani.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro