Pentru diagnosticarea unei pietre la rinichi, scanările CT (computer tomograf) nu sunt mai eficiente decât ecografiile, mai puțin utilizate și mai puțin scumpe, dar mai sigure pentru pacienți, potrivit unui studiu clinic publicat miercuri în revista medicală americană New England Journal of Medicine, informează AFP.

Foto: (c) NICOLAE BADEA / AGERPRES FOTO

Spre deosebire de ecografiile cu ultrasunete, scanările CT la care medicii de urgență recurg de multe ori, expun pacienții la doze semnificative de radiații, subliniază autorii acestui studiu.

Având în vedere eficacitatea lor similară în detectarea calculilor renali, ecografiile ar trebui să fie folosite prioritar, insistă dr. Rebecca Smith-Bindman, profesor in radiologie, epidemiologie și biostatistică la University of California, San Francisco, citată de AFP.

"Rezultatele noastre nu sugerează că pacienții trebuie să efectueze numai un examen ecografic, ci și că această tehnică imagistică ar trebui să fie utilizată întotdeauna prima și apoi, eventual, alte teste, dacă medicul consideră necesar", a adăugat cercetătorul.

Utilizarea scanerelor CT în diagnosticarea pietrelor la rinichi a crescut de zece ori în ultimii cincisprezece ani, examinarea fiind efectuată de obicei de radiologi, în timp ce ecografiile sunt făcute de medicii de urgență.

În acest studiu clinic, autorii au repartizat aleatoriu pacienții care se prezentau la camera de urgență cu simptome de pietre la rinichi, către una dintre tehnicile imagistice.

Pacienților din primul grup li s-a făcut scanare CT, celor din al doilea grup li s-a făcut ecografie, iar celor dintr-un al treilea grup li s-a făcut un examen radiologic.

În timpul unei perioade de monitorizare de șase luni, autorii studiului nu au găsit nici o diferență în starea de sănătate a celor 2.759 de pacienți bolnavi, indiferent de tehnica imagistică utilizată sau de specialitatea medicului care a efectuat investigația.

"Noi tehnologii apar pe piață tot timpul și nu este clar dacă o astfel de tehnologie, de multe ori mai scumpă, este mult mai eficientă", a afirmat dr. Smith-Bindman. "În cazul nostru, tehnologia cea mai simplă, mai bine vândută și fără radiații este totodată și eficientă", a conchis expertul american citat de AFP.

AGERPRES/(autor: Constanța Niță, editor: Mariana Ionescu)

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro