Norme Coca 2023 - 2024

Medicul primar cardiolog Alexandrea Vasile avertizează că în 1990 infarctele miocardice apăreau de obicei după vârsta de 45 de ani, iar acum ele se produc chiar și la 25 de ani.

Bolile cardiovasculare, principala cauză a mortalității în rândul românilor. E un lucru știut. Ceea ce se știe mai puțin sau se neglijează este faptul că puitem controla și ameliora factorii de risc în bolile cardiovasculare.

.„Afecțiunile cardiovasculare sunt principala cauză de deces din țara noastră, circa 65% din români murind din cauza unor boli cardiovasculare iar ceea ce este cel mai îngrijorător este scăderea, în ultimii 20 de ani, a vârstei la care se produc infarctele miocardice. De aceea, modificarea stilului de viaţă este foarte importantă în prevenirea bolii coronariane ischemice. Practic, majoritatea factorilor de risc cardiovascular se pot ameliora prin măsuri simple dar susținute”, afirmă d-na dr. Alexandra Ioana Vasile, medic primar cardiolog la CardioClinic.

Dacă în anii `90, infarctele miocardice apăreau, de obicei, după 45 de ani în prezent ele se produc chiar și la 25 de ani. În aceste condiții, prevenția are un rol important iar un examen cardiologic este cu atât mai necesar pentru a descoperi eventualele riscuri, care țin atât de stilul de viață dar și de istoricul familial.

Ecografiile cardiace, investigațiile specializate de cardiologie precum ecocardiografia Doppler cardiacă avansată, ecocardiografia Doppler de resincronizare sau ecocardiografia Doppler vasculară a arterelor și venelor pot fi făcute la CardioClinic.

„CardioCheck oferă o evaluare a factorilor de risc cardiovasculari, calcularea scorului de risc global ESC – HeartScore elaborat de European Society of Cardiology (stabilește riscul de deces prin boala cardiovasculară în următorii 10 ani), riscul relativ (adică comparativ cu o persoană de aceeași vârstă care nu suferă de risc cardiovascular), vârsta vaselor sangvine și un plan de acțiuni pentru reducerea riscului cardiovascular”, mai spune dr. Alexandra Ioana Vasile.

Bolile cardiace în cifre

În fiecare zi, în România mor 40 de oameni prin infarct miocardic.

Raportul făcut public în anul 2012 relevă că anual, 60% din decesele înregistrate în România au fost cauzate de boli cardiovasculare, 18% de diferite forme de cancer, iar 5% de boli respiratorii, precizează Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

 

Sursa

 

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro