Orice plic cu bani lasat pe masa sau in buzunarul doctorului va poate aduce o acuzatie de dare de mita, iar medicul va putea fi judecat pentru luare de mita sau foloase necuvenite.

Judecatorii instantei supreme au decis ca, in anchetele penale, medicii trebuie tratati ca functionari publici. Decizia Inaltei Curti a revoltat Colegiul Medicilor, care sustine ca, daca va fi nevoie, va cere in Parlament modificarea Codului Penal.

Decizia luata de Inalta Curte de Casatie si Justitie e clara: medicii vor fi tratati de acum incolo ca functionari publici, in acceptiunea Codului Penal. Asta inseamna ca risca pedeapsa cu inchisoarea daca vor fi prinsi ca au cerut sau ca au primit, sub forma de recompensa, bani de la pacienti. Sunt considerati functionari publici toti medicii angajati la stat sau cei din cabinete private care au contracte cu casa de asigurari.

Sorin Paveliu, medic primar boli interne: "Avem in fiecare zi 15.000 de persoane care ar trebui arestate pentru dare si luare de mita"

Asadar, nu doar medicii risca inchisoarea, ci si pacientii. Lucru care se bate insa cap in cap cu un articol din legea pacientilor, potrivit caruia bolnavul poate da atentii, cu respectarea legilor. O declaratie semnata de pacient ar putea fi o varianta.

Sorin Paveliu, medic primar boli interne: "Un medic chirurg matur, dupa o viata de invatatura, ajunge sa castige un plafon maxim de 860 de euro sau, daca vreti, 40 de euro pe zi, daca face 4 operatii."

Decizia Inaltei Curti vine in urma unui proces penal de luare de mita, de la Curtea de Apel Mures, in cadrul caruia avocatii medicului inculpat au sustinut ca medicul nu e functionar public, conform noilor prevederi ale legii sanatatii. Noua judecatori de la Curtea suprema au decis insa invers, ca doctorii sunt functionari publici, iar orice ban primit, fara chitanta, inseamna mita.

Vasile Astarastoae, presedinte Colegiului Medicilor din Romania: "Eu stiu ca judecatorii de la Inalta Curte se vor trata in strainatate tot cu medici romani, nu cu medici de alta nationalitate, dar ce va face populatia din Romania, care nu isi permite sa plece in strainatate?"

Colegiul Medicilor va cere in Parlament modificarea Codului Penal, astfel incat medicii sa fie considerati liber profesionisti si nu functionari publici. Dar pana la schimbarea legii, ei pot fi judecati si condamnati pentru luare de mita.

CORONAROGRAFIE

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro