Norme Coca 2023 - 2024

Toate spitalele din judeţul Harghita au fost interconectate printr-un sistem informatic ultramodern, realizat cu fonduri europene, care dă posibilitatea medicilor specialişti să aibă acces la datele medicale ale pacienţilor pe care-i tratează, dar permite şi pacienţilor să-şi consulte dosarul medical.

Proiectul se intitulează "E-sănătate, servicii medicale de calitate - sistem informatic medical la nivelul judeţului Harghita", a fost gândit de specialiştii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, a fost finanţat cu peste şapte milioane de lei, prin Programul Operaţional Sectorial şi s-a finalizat în această lună.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Demeter Ferenc, a declarat luni, la evenimentul de închidere al proiectului, că toate cele cinci spitale din judeţ au fost conectat printr-un sistem informatic integrat, unitar, care funcţionează şi care permite o evidenţă mult mai precisă şi un circuit informaţional mai rapid la datele pacientului.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc a explicat că în cazul unui pacient din Odorheiu Secuiesc, de exemplu, care a suferit un accident grav şi este transportat la Miercurea Ciuc, medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe pot avea acces la datele sale şi antecendentele medicale, dacă a fost vreodată în spital sau dacă medicul de familie a încărcat datele sale în sistem. Medicii mai pot avea acces la informaţiile despre bolnavul respectiv şi din fişa electronică a pacientului.

Sistemul informatic are inclus şi un portal medical care permite pacientului accesarea propriului dosar electronic de sănătate, care conţine datele personale, accesibile în mod securizat, istoricul său medical, rezultatele investigaţiilor efectuate, tratamentele pe care le urmează sau eventualele intoleranţe la anumite substanţe medicale. Dosarele electronice ale pacienţilor sunt stocate într-o bază de date centrală la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc şi accesibile oricărei unităţi medicale din judeţ, medic de familie sau pacient autorizat, conectat la sistem. Dr. Demeter a explicat că fiind un sistem nou, unicat în România, mai există unele mici deficienţe, dar ele vor fi remediate în săptămânile sau lunile următoare.

Managerul de proiect, Ferencz Huba, a spus că sistemul poate fi accesat şi de pe telefonul mobil, în cazul în care medicul nu se află în faţa unui calculator, în acest fel putând avea acces, spre exemplu, rezultatele de laborator ale diverselor analize sau la radiografii. Cele cinci spitale conectate la acest sistem sunt cele din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Topliţa şi Tulgheş.

Proiectul "E-sănătate, servicii medicale de calitate - sistem informatic medical la nivelul judeţului Harghita" are o valoare de aproximativ 7,4 milioane lei şi a fost finanţat în cadrul Programului Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice". Cofinanţarea de 2 la sută, pentru toate spitalele partenere, care se ridică la aproape 100.000 lei, a fost suportată din bugetul Consiliului Judeţean Harghita.

AGERPRES

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro