Aproximativ cinci mii de carduri de sănătate au fost predate Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Harghita, nefiind distribuite de factorii poştali din diverse motive, iar medicii de familie refuză împărţirea lor persoanelor asigurate.
Directorul CJAS Harghita, Duda Tihamer, a declarat că în judeţ au fost distribuite 197.000 de carduri de sănătate, 868 nu şi-au mai găsit destinatarii, întrucât aceştia decedaseră între timp, iar 5.382 au fost returnate din diverse motive. Duda Tihamer a precizat că, dacă se are în vedere legislaţia actuală, CJAS este cea care trebuie să predea cardurile persoanelor asigurate, dar instituţia pe care o conduce aşteaptă precizări din partea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Potrivit sursei citate, dacă se ajunge la o înţelegere, medicii de familie din judeţ ar trebui să distribuie între 30-40 de carduri şi este de părere că dacă acest lucru nu se va întâmpla se va amâna termenul prin care cardurile vor deveni obligatorii.
"Aşteptăm să vedem ce precizări vom primi legat de modul în care cardurile vor ajunge la asiguraţi. Nu mi se pare normal să-i chemăm pe asiguraţii din zonele îndepărtate ale judeţului să vină până la Miercurea Ciuc, la sediul nostru, pentru a le prelua. Cardurile sunt grupate pe medici de familie, nu văd de ce aceştia s-ar împotrivi, dar nici nu putem să-i forţăm. Dacă nu vor accepta, termenul prin care cardul devine obligatoriu nu va putea fi respectat", a declarat Duda Tihamer.
De cealaltă parte, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie din Harghita, dr. Szabo Soos Klara, a declarat că "este de neconceput că într-o ţară decidenţii nu fac diferenţa între atribuţiile medicilor de familie şi serviciile de curierat".
Potrivit sursei citate, responsabilitatea distribuirii cardurilor aparţine Casei de Asigurări de Sănătate şi dacă instituţia nu se poate achita de această obligaţie, atunci ar trebui să renunţe la obligativitatea folosirii cardului, pentru a nu îngrădi accesul pacienţilor la serviciile medicale. "Este proiectul Casei de Asigurări şi fiecare proiect trebuie să fie şi fezabil. Casa de Asigurări, dacă nu este în stare să îşi identifice asiguraţii şi să le distribuie cardurile de sănătate, este răspunderea lor şi nu a altora. Şi dacă nu sunt în stare de acest lucru, atunci să renunţe la această obligativitate, ca asiguraţii să poată să acceseze serviciile din cadrul sistemului doar pe bază de card. Pentru că altfel li se îngrădeşte un drept constituţional. Eu cred că este pe înţelesul tuturor că rolul unui medic în societate nu este acela de poştaş, cu tot respectul faţă de atribuţiile unui poştaş", a declarat dr. Szabo.
Aceasta a ţinut să adauge că medicii de familie din Harghita şi-au achiziţionat cititoarele de carduri şi din punctul lor de vedere proiectul poate să înceapă. AGERPRES