Norme Coca 2023 - 2024

În spațiul public italian, ca și în cel românesc, au avut loc foarte multe discuții legate de beneficiile, dar și problemele pe care le-ar aduce o campanie de vaccinare împotriva mai multor tipuri de boli infecțioase. Recent, Executivul de la Roma a decis ca vaccinarea copiilor din Italia să devină obligatorie, nu recomandată, așa cum era până acum. Cei care vor refuza vor risca o amendă de până la 7.500 de euro.

Autor Dragos Niculescu  Sursa avocatnet.ro

De curând, Guvernul italian a instituit obligativitatea vaccinării copiilor care frecventează o formă de școlarizare. Această măsura vine ca urmare a creșterii numărului cazurilor de îmbolnăvire cu rujeolă. În Italia, de la începutul anului au fost înregistrate peste 2.200 de cazuri de îmbolnăvire cu rujeolă și împreună cu România deține aproximativ 48% din totalul îmbolnăvirilor înregistrate în Europa.

 

În Italia, numărul copiilor cu vârsta mai mică de doi ani și care au fost inoculați împotriva rujeolei a scăzut de la 90% la o valoare mai mică de 80%. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca această valoare să nu scadă sub 95%.

Această scădere este pusă de către prim-ministrul Italiei pe seama campaniilor recente împotriva vaccinării prin “promovarea unor teorii neștiințifice”.

Boli vizate de campanie și înscrierea la școală

Vaccinurile pe care trebuie să le facă copiii sunt în număr de 12. Vaccinurile sunt destinate combaterii următoarelor boli: poliomielită, difterie, tetanos, hepatita B, tuse convulsivă, haemophilus influenzae tip B, meningită B și C, rujeolă, rubeolă, oreion și varicelă.

În cazul în care un copil în vârsta de până la șase ani nu este vaccinat, nu poate fi înscris la creșă sau grădiniță. În schimb, copiii cu vârste cuprinse între șapte și șaisprezece ani, dacă nu sunt vaccinați, pot fi înscriși la școală, dar școala este obligată să raporteze acest lucru autorităților medicale locale.

Sancțiuni aplicate în cazul refuzului

În cazul în care se refuză vaccinarea, părinții sau tutorii legali vor primi o amendă cuprinsă între 500 și 7.500 de euro de la autoritățile sanitare care constată neefectuarea vaccinurilor obligatorii.

Totodată, aceleași autorități sanitare au obligația de a raporta aceste cazuri la Curtea pentru Minori, iar în anumite cazuri se poate ajunge până la decăderea din exercițiul drepturilor părintești.

Vaccinarea poate fi refuzată sau amânată doar în cazul în care se va demonstra că acel copil are o problemă medicală, iar vaccinul nu ar face altceva decât să înrăutățească situația deja existentă sau îi pune viața în pericol. Pot fi aduse documente doveditoare de la orice medic generalist sau medic pediatru.

Începând cu 1 iunie, Ministerul Sănătății din Italia va lansa o campanie de informare privind importanța vaccinării ca metodă de prevenție în sănătate. De asemenea, și Ministerul Educației, Universității și Cercetării va iniția, împreună cu asociațiile de părinți, începând cu anul școlar 2017-2018, o campanie de instruire a cadrelor didactice și a elevilor și studenților privind sănătatea și prevenția în sănătate, în special privind importanța vaccinării în prevenția bolilor.

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro