Norme Coca 2023 - 2024

Acest eveniment medical se întâmplă la Facultatea de Bioinginerie Medicală, într-un laborator unic în România care a fost dotat cu aparatură de un milion de euro. În viitor se dorește ca în acest laborator să se producă țesututuri de tip osos și chiar vase de sânge.

Specialiștii de la UMF spun că în doi ani vor produce piele în eprubete, iar aceasta va putea fi folosită în cazul pacienților cu arsuri. Tot ei mai precizează că principalul avantaj al acestei reușite medicale este înjumătățirea costurilor intervențiilor chirurgicale.
„În acest laborator în condiţii sterile noi facem două lucruri. În primul rând testăm biocompatibilitatea acelor suporturi şi după aceea materialele selectate cele mai bune le populăm cu celule pentru a obţine în final să spunem un produs cât mai asemănător de structura pielii normale,” explică Maria Butnaru, biolog.
„Un centimetru pătrat de piele artificială ajunge până la 8 euro. Ceea ce ne dorim ca şi costuri - să aducem tehnologia până la jumătate din costurile actuale ale pielii,” precizează Liliana Vereştiuc, prodecanul Facultăţii de Bioinginerie Medicală Iaşi.
„Pot să fac două lucruri în unul: în laborator fac sinteza şi, după ce am obţinut materialul care mi l-am propus, vin aici şi îl şi pot testa, pentru că am şi cunoştinţele de bază, cunoştinţe de care am nevoie să pot testa mai departe. Îmi este uşor pentru că nu trebuie să mă deplasez în altă instituţie în care se fac testele, le pot face eu singură,” spune Raluca Vulpe, doctorandă.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro