Documentul se afla pe masa de lucru a Guvernului si exista toate premisele sa fie aprobat in zilele urmatoare, iar acesta ar fi un nou motiv de lauda in fata alegatorilor, pentru seful Executivului.
Coincidenta sau nu, Guvernul condus de prezidentiabilul Victor Ponta va aproba, in aceasta sapatamana, Strategia Nationala de Sanatate, chiar cu cateva zile inainte de ziua votului din turul al doilea al alegerilor prezidentiale. Dupa cum ne-au obisnuit deja, e foarte posibil ca prezidentiabilul Ponta si ministrul Sanatatii se se foloseasca de acest nou prilej pentru a-si bifa un punct in plus in aceasta campanie electorala. Nicolae Banicioiu a marcat preambulul Strategiei de Sanatate in week-end, cand s-a aflat in vizita la Cluj, unde a participat la ceremonia de predare catre serviciile de profil a 48 de ambulante noi, si la Zalau unde a vizitat un centru de ingrijire a pacientilor cu boli rare.
Ca de obicei, nu au lipsit promisiunile de mai bine si declaratiile optimiste, una dintre ecestea referindu-se la Strategia Nationala de Sanatate care urmeaza a fi aprobata in zilele urmatoare. Despre aceasta, Banicioiu a spus ca va contine in premiera un capitol aparte dedicat bolilor rare. „Stiti foarte bine ca eu consider bolile rare o prioritate. Trebuie sa fie o prioritate bolile rare, asa cum sustin de fapt si ONG-urile care gestioneaza si lucreaza cu pacientii din aceasta sfera. Mai sunt multe lucruri de facut, de aceea suntem intr-o permanenta discutie si cu ONG-urile, dar si cu specialistii, mai ales cu specialistii si, sper eu, ca in scurt timp sa imbunatatim lucrurile astfel incat sa ajungem la nivel european”, a declarat acesta in timpul vizitei de la Zalau.
In cadrul celeilalte vizite, cea de la Cluj, Nicolae Banicioiu a vorbit despre efectele benefice pe care le-a avut aplicarea pachetului de servicii medicale de baza, laudandu-se ca astfel a reusit deblocarea unui numar de 4.000 de posturi in Sanatate. „Am reusit sa economisim atat pentru a debloca 2.400 de posturi in subordinea Ministerului Sanataţii, adaugandu-se si spitalele din subordinea locala, ajungem undeva la 4.000 de posturi deblocate in aproape patru luni.
Deci, am toate motivele sa cred in continuare ca aplicarea pachetului de servicii de baza trebuie facuta, e adevarat, mai sunt lucruri de corectat si de aceea suntem in permanent dialog cu fiecare specialitate in parte si de la 1 ianuarie o sa se adauge si cardul. O sa vedeti ca banii vor incepe sa ajunga in momentul in care vom fi dublati de acest pachet de baza si de cardul de sanatate”, a declarat Banicioiu in timpul vizitei de la Cluj.
La Cluj a mai fost prerzent si medicul Raed Arafar, secretar de stat in cadrul MAI, care s-a referit la evenimentul principal, anume repartizarea celor 48 de ambulante noi catre mai multe servicii de profil din zona Ardealului. Acesta a precizat ca programul de innoire a parcului auto din dotarea serviciilor de Ambulanta va continua pana la sfarsitul anului, urmand ca si alte unitati din tara sa primeasca in dotare una sau mai multe autospeciale noi.
„Pana la sfarsitul anului, din fondurile alocate de Guvern, mai avem 50 de masini 4×4 si mai sunt un numar de masini pentru victime multiple, care vor dota serviciile din restul tarii. La momentul actual avem acolo numai 16 si acum este a doua oara cand putem sa luam din acordul cadru, ceea ce inseamna ca asta ne permite si la inzapeziri si la toate problemele mai critice sa avem in mai multe judete masini, deci ne va creste capacitatea de interventie.
Masinile care s-au cumparat in 2007 deja au ajuns la sute de mii de kilometri, majoritatea nu mai pot sa fie masini de prima linie, motiv pentru care noi, in fiecare an, incercam sa inlocuim o parte din aceste masini, ca sa ramana in parcul auto al Ambulantei si al SMURD un lot masini mai noi. Asta este una din aceste transe si acest program va continua”, a precizat in acest sens Raed Arafat.
Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
(Eveniment cu prezenta fizica)