Câteva dintre primele biblii tipărite, printre care şi cea a lui Gutenberg, alături de manuscrise rare în limbile ebraică şi greacă vor fi disponibile pe un site lansat de Biblioteca Vaticanului şi de Biblioteca Bodleiană din Oxford, informează AFP.

Manuscrisele şi cărţile vechi, care însumează 1,5 milioane de pagini, vor putea fi consultate la adresa http://bav.bodleian.ox.ac.uk, unele dintre acestea începând de marţi.

Lansat de Biblioteca Vaticanului şi de Biblioteca Bodleiană a Universităţii Oxford, acest site face parte dintr-un proiect desfăşurat pe o durată de patru ani, iniţiat în aprilie 2012 cu sprijinul unei fundaţii culturale private, Fundaţia Polonsky.

Scopul proiectului este reunirea textelor dispersate de-a lungul secolelor, pentru a putea fi consultate de cercetători. Pe site va fi disponibilă o Biblie a lui Gutenberg păstrată la Biblioteca Bodleiană, precum şi o colecţie de "ediţii princeps" ale acesteia, provenite din toată lumea.

O parte a colecţiilor de manuscrise în ebraică şi greacă, dar şi a incunabulelor (cărţi tipărite în secolul al XV-lea, începând cu 1450, în prima etapă a tiparului) provenite din cele două biblioteci au fost alese de o comisie de cercetători şi de conservatori din lumea întreagă.

Două treimi din textele în format digital provin din Biblioteca Vaticanului şi o treime, din colecţiile Bibliotecii Bodleiene.

Acest proiect furnizează celor doi parteneri "ocazia de a creşte nivelul şi capacitatea numerică a volumelor digitalizate, cu mare atenţie faţă de expunerea cărţilor, foarte sensibile datorită stării de conservare, la eventuale deteriorări", a precizat Vaticanul într-un comunicat.

Site-ul oferă, de asemenea, prezentări video şi explicaţii oferite de arhivistul Vaticanului, arhiepiscopul francez Jean-Louis Bruguès, şi de arhiepiscopul de Canterbury, monseniorul Justin Welby.

Colecţiile Bibliotecii Bodleiene reprezintă cel mai mare fond de cărţi existent în bibliotecile universitare din Marea Britanie, cu 11 milioane de lucrări tipărite şi 55.000 de reviste electronice.

Biblioteca apostolică din Vatican, înfiinţată în 1451 de papa Nicolae al V-lea, este una dintre cele mai vechi biblioteci de cercetare din lume. Ea cuprinde 180.000 de manuscrise antice, 1.600.000 de lucrări tipărite, pe lângă cele 150.000 de stampe, desene şi gravuri. Printre acestea se află 5.000 de manuscrise în limba greacă, ce conţin operele lui Homer, Sofocle, Platon şi Hipocrate.

Surse: MediafaxBodleian

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro