Numărul persoanelor cu diabet zaharat este în continuă creştere, relevă datele prezentate la Congresul Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNBM), care se desfăşoară în perioada 5-7 noiembrie la Cluj-Napoca. Preşedintele FRDNBM, conf.univ.dr. Ioan Andrei Vereşiu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că în
România există circa două milioane de persoane cu diabet şi alte trei milioane de persoane cu prediabet.
"În Cluj, în ultimii 10 ani s-a dublat numărul cazurilor de diabet. Previziunile pe care le facem sunt depăşite întotdeauna în ce priveşte diabetul. În lume ne îndreptăm spre cei 500 de milioane de pacienţi cu diabet", a menţionat Ioan Andrei Vereşiu.
Printre cauzele presupuse ale acestei creşteri se numără în special stilul de viaţă nesănătos. "Deşi ştim chiar în detaliu care sunt cauzele, avem serioase argumente să implicăm obezitatea şi tot ceea ce înseamnă stilul de viaţă nesănătos, alimentaţia, lipsa de exerciţiu fizic. Din păcate, aceste obiceiuri nu numai că îl afectează pe cel care le are, dar produc şi modificări genetice", a explicat Vereşiu. La rândul său, medicul nutriţionist prof.dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române, a spus că "informarea şi educarea românilor în ceea ce priveşte diabetul zaharat se impune ca fiind o urgenţă naţională, din cauza incidenţei sale îngrijorătoare".
Experţi din şapte ţări europene se află la Cluj, în perioada 5-7 noiembrie, la cea de-a 12-a ediţie a Congresului Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Printre invitaţii la congres se numără prof. univ. dr. Laszlo Barkai (Universitatea din Miskolc, Ungaria), prof. univ. dr. Rosa Corcoy Pla (Departamentul de Endocrinologie şi Nutriţie, Spitalul Santa Creu i Sant Pau din Barcelona, Spania), prof. univ. dr. Luc Van Gaal (Departamentul de Endocrinologie, Diabet şi Metabolism, Spitalul Universitar Antwerp, Belgia), prof. univ. dr. Tomasz Klupa (Universitatea Jagiellonian din Cracovia, Polonia), prof. univ. dr. Massimo Massi Benedetti (Universitatea din Perugia, Italia), prof. univ. dr. Pierre de Meyts (Institutul de Cercetare Hagedorn, Gentofte, Danemarca), prof. univ. dr. Alberto de Leiva (Departamentul de Endocrinologie şi Nutriţie, Spitalul Santa Creu i Sant Pau din Barcelona, Spania), prof. univ. dr. Helmut Schatz (Universitatea Clinică Bergmannsheil der Ruhr-Universitatea Bochum, Germania), prof. univ. dr. Eberhard Standl (Institutul de Cercetare a Diabetului din München, Germania). Potrivit organizatorilor, diabetul zaharat reprezintă o problemă de sănătate publică şi se impune o acţiune conjugată a tuturor celor implicaţi în managementul acestei boli cronice - profesionişti în domeniul medical, autorităţi, asociaţii de pacienţi. "Din păcate, nu avem niciun indiciu privind o schimbare a tendinţelor epidemiei de diabet din ţara noastră. Probabil că încă nu am conştientizat suficient (nici noi, nici decidenţii din sănătate) dramatismul rezultatelor studiului PREDATORR şi ale studiului privind incidenţa amputaţiilor de membre inferioare la persoanele cu diabet zaharat. Sperăm ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, să însemne un ansamblu de strategii cu obiective concrete de creştere a calităţii îngrijirii persoanelor cu diabet. Acest lucru nu va fi posibil fără trezirea factorilor politici şi antrenarea societăţii civile, ceea ce înseamnă o implicare mult mai activă a fiecăruia dintre noi", a mai spus Ioan Andrei Vereşiu.
Pe parcursul celor trei zile de sesiuni ştiinţifice, dezbateri şi ateliere practice, participanţii vor afla cele mai noi informaţii referitoare la controlul optim glicemic la persoanele cu diabet zaharat şi boală cardiovasculară, managementul hipertensiunii arteriale la pacienţii cu diabet şi boală renală cronică şi optimizarea aderenţei persoanelor cu diabet zaharat la tratament. De asemenea, vor fi prezentate aspectele psihologice ale comportamentului alimentar în diabet zaharat şi obezitate, eficienţa chirurgiei metabolice în tratamentul diabetului zaharat de tip 2, precum şi tehnologiile moderne în monitorizarea şi managementul diabetului zaharat de tip 1. AGERPRES