Medicul care a murit vineri în timpul gărzii la un centru de permanență din județul Bihor avea o pensie de doar 1.280 lei, după 40 de ani de muncă. Autorităţile spun că analizează situaţia şi se laudă cu măririle de salarii din 2018.

Sursa  romanialibera.ro

Iniţiatoarea grupului profesional de lobby pentru recunoaşterea gărzilor ca vechime în muncă (din care fac parte medici din diverse specialităţi, între care dr. Laura Zarafin, dr Bogdan Lăzescu, dr. Alina Martău, dr. Manuela Predilă şi dr. Diana Popovici) a postat anul trecut o listă cu peste 50 de medici care au murit în timpul gărzilor, cerând autorităților ca gărzile să fie recunoscute ca vechime în muncă: „Alo! Ministerul Sănătății! Colegiul Medicilor... Nu credeți că deja s-a depășit orice limită? Cum ne apărați voi interesele, nouă, ca breaslă? Câți mai trebuie să murim? Deja nu mai putem rămâne pasivi la nenorociri ca aceasta!”, atrage atenţia dr Davidescu. La rândul lor, colegii medicului din Bihor care a murit în timpul gărzii scriu că acesta învățase de mult să lupte, „de când, obligat să fie pe cont propriu, a trebuit să supraviețuiască. Nu să prospere. Să se adapteze la ziua de mâine, când ea nu semăna niciodată cu ziua de azi. Douăzeci de ani a luptat așa. Iar lupta și-a luat obolul. Acum se odihnește, în sfârșit. În pace. Nu, nu munca sau lipsa banilor omoară prematur un medic de familie în România. Ci lupta pentru respect, pentru recunoaștere, pentru puțin sprijin. Și, uneori, chiar lupta pentru a fi lăsat în pace”.

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro