Atât deputatul PNL Antoneta Ioniţă, cât şi colegul acesteia din Cameră Vasile Varga au venit cu amendamente la proiectul de buget în timpul dezbaterilor din Parlament, însă fără succes • fie că au propus bani mai mulţi pentru asistenţa medicală primară sau finanţare pentru câteva proiecte legate de drumuri din judeţul nostru, ideile acestora au fost respinse, la pachet, cu 90% dintre amendamentele apărute la proiect.

Autor  Sursa  obiectivbr.ro

Dezbaterile pe buget din Parlament au mers pe repede înainte, fără a se ţine cont prea mult de amendamentele făcute, în special din partea opoziţiei. Cel puţin asta au afirmat cei doi deputaţi PNL Brăila, Antoneta Ioniţă şi Vasile Varga, care deşi au venit cu diverse propuneri la proiect, acestea le-au fost refuzate fără “drept de apel”.

Citeste 

Comunicat- Bugetul CNAS – suplimentat cu aproape 1,14 miliarde lei

Ioniţă şi-a îndreptat atenţia spre asistenţa medicală primară

La rândul său, potrivit unei postări pe pagina personală de Facebook, deputatul Antoneta Ioniţă s-a plâns de faptul că a rămas cu un gust amar în urma acestei experienţe. În ciuda avertismentelor primite din partea colegilor privind respingerea amendamentelor opoziţiei, Ioniţă susţine că nu a vrut să rateze ocazia şi a înaintat la rândul său o propunere pentru viitorul buget, privind finanţarea segmentului de asistenţă medicală primară.

“Atenţia mea s-a îndreptat către asistenţa medicală primară, care reprezintă baza piramidei sistemului de sănătate. Cu toate că din statisticile oficiale ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, medicina primară acordă 70-80% din serviciile medicale din sistem şi finanţarea acesteia este subdimensionată, membrii Comisiei - majoritari PSD - ALDE (n.r. - Comisia de sănătate şi familie a Camerei), au considerat că trebuie să voteze împotriva acestei propuneri.

Ca efecte pe termen lung, urmează: afectarea în mod negativ a stării de sănătate a populaţiei şi va creşte efortul bugetar alocat sănătăţii. Nu a contat că în România sunt 11.400 medici de familie, iar numărul acestora descreşte, că bugetul în asistenţă medicală primară este cel mai mic din 2006 până în prezent; nu au contat studiile internaţionale care au demonstrat că ţările cu o asistenţă medicală primară bine dezvoltată au o populaţie mai sănătoasă, mai puţine internări fără rost, ceea ce duce la o cheltuire mai eficientă a banilor în sistem.

Aşa că am înţeles că nici în acest an nu putem discuta de programe de prevenţie, de dotări în cabinetele medicilor de familie”, a declarat Ioniţă.

Sursa citată a mai ţinut să precizeze că nu doar amendamentul său a fost respins, ci chiar şi cele venite din partea deputaţilor PSD sau ALDE.

“Şi vreau să vă spun că multe dintre ele erau perfect pertinente! Am plecat de acolo cu un gust amar şi pe drumul spre casă mă gândeam la românii noştri care merită de mult o schimbare, însă îmi pare că se lasă îndelung aşteptată!”, a conchis deputatul.

Potrivit presei centrale, proiectul Legii bugetului de stat pe 2017 a fost adoptat, ieri, cu 208 voturi “pentru” şi 105 “împotrivă” (PNL, USR şi PMP). De asemenea, proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale a trecut cu 208 voturi “pentru”, 107 “împotrivă” şi două abţineri.

citeste-mai-departe

antoneta-ionita

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro