Sisteme informatice care dau rateuri pe anumite perioade, neclarități legislative ori teancuri de hârtii și de protocoale de completat sunt principalele probleme cu care se confruntă medicii de familie din România și care nu au legătură cu stetoscopul pe care îl poartă de după gât. Medicii spun că rezolvarea acestor probleme înseamnă timp mai puțin alocat pentru îngrijirea pacienților.
În țara noastră sunt 11.400 de medici, astfel că, raportat la numărul total de 50.000 de medici înregistrați în registrul Colegiului Medicilor din România, unul din cinci este medic de familie. În lume, doctorul de familie este medicul care are grijă de fiecare membru al familiei. El știe istoricul medical al fiecăruia, de la mic la mare. La noi, medicul de familie este privit mai mult ca un filtru între pacient și autorități. Este cel care nu-ți poate consulta bunicul înainte să-l pună să declare pe proprie răspundere că are pensia mai mică de șapte sute de lei, pentru că așa îi cer tot felul de hârtii pe care trebuie să le completeze.
„Nu suntem organ fiscal“
„Știm toți cum funcționează sistemul informatic. Sunt zile întregi în care nu putem să facem nimic, pentru că funcționează prost sau deloc. În afară de faptul că acest sistem trebuie să funcționeze, el trebuie și să ofere informațiile necesare, în așa fel încât să degreveze actul medical de o parte din birocrație și noi să oferim mai mult timp pacientului. Nu mi se pare normal să iau declarație de la pacient că are venituri numai din pensie, care este sub șapte sute de lei. Sau să cer certificatul de handicap. Nu suntem organ fiscal și nu este treaba noastră să cerem toate astea. Sunt multe lucruri extrem de mărunte care mănâncă din timpul pacienților“, spune Nicoleta Tomescu, medic de familie.