In ultima perioadă, tot mai multe tinere află că au o perioadă extrem de limitată în care pot rămâne însărcinate. Acest lucru este determinat de „rezervă ovariană” care, la anumite femei poate fi mai mică, precizează medicii specialişti.

Faptul că după vârsta de 40 de ani unei femei îi este mai greu să rămână însărcinată este cunoscut. Medicii avertizează însă că, în ultima perioadă, tot mai multe tinere află că au o perioadă extrem de limitată în care pot rămâne gravide. Acest lucru este condiţionat de aşa-numita „rezervă ovariană” care, la anumite femei poate fi mai mică, relatează Ştirile ProTV.

„Normal, firesc este ca copilul să vină până în 35 de ani, dar, din păcate, sunt paciente care nu pot aştepta până la această vârstă”, a explicat Diana Cocei, medic primar ginecolog. „Cea mai tânără pacientă cu astfel de probleme avea, la vremea respectivă, 24 de ani. A sesizat doar că nu mai vine menstra”, a adăugat specialistul.

Tânăra nu a fost diagnosticată cu nicio boală, însă rezerva ovariană, adică materialul genetic cu care se născuse, se epuizase, mai precizează sursa citată.

Materialul genetic feminin se află în ovare şi se consumă în timpul ciclurilor lunare. Pentru persoanele care s-au născut cu o rezervă ovariană mai mică, nu există tratament, însă există un alt tip de soluţie.

„Nu trebuie neapărat să faci copil până la 35 de ani. Aceste ovicite, al căror număr este în scădere, pot fi prelevate din timp, pot fi crioconservate şi ţinute până la vârsta la care pacienta doreşte să aibă un copil”, a explicat dr. Diana Cocei, subliniind că o ecografie şi câteva analize de sânge pot determina cantitatea de material genetic al unei femei.

Pe de altă parte, specialiştii avertizează că, chiar dacă o femeie a venit pe lume cu o rezervă ovariană consistentă, calitatea materialului genetic scade după vârsta de 37 de ani.

„Există studii pe embrioni formaţi, care arată că mai mult de 80% din ovocitele pe care o femeie le produce după 37 de ani sunt modificate genetic”, a mai adăugat medicul.

Important de ştiut este şi faptul că unele infecţii genitale, precum cea cu chlamydia sau mycoplasma, pot duce la infertilitate dacă nu sunt tratate la timp.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro