Deoarece există o lipsă acută de insulină la Spitalul Roman, medicul Silvia Măndăşescu spune că le dă pacienţilor insulină rămasă de la alţi bolnavi care au decedat.

Medicul endocrinolog Silvia Măndăşescu, specialistul în diabet din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, atrage atenţia asupra faptului că, în ultimele luni, s-a confruntat cu o lipsă acută de insulină, şi, nu de puţine ori, a fost nevoită să dea pacienţilor insulina pe care a primit prin donaţie de la familiile bolnavilor de diabet care au decedat.

“Am dori să se facă mai multe investiţii în diabetul zaharat la Spitalul Roman. Nici măcar insulină nu avem suficientă. Trăim cu insulină dată de aparţinătorii pacienţilor decedaţi, lucru care nu este normal. Spitalul Roman este într-un deficit cronic de insulină. Am făcut solicitări şi s-a primit o sumă suficient de mare în acest scop, de 4.000 de lei, din partea Casei de Asigurări de Sănătate Neamţ, pe care, din păcate, nu îi vom putea folosi anul acesta, iar anul viitor vom fi din nou cu deficit de insuline. Nu îi putem utiliza deoarece, dacă achiziţia se face la sfârşitul lunii, noi nu avem cum să scădem insulinele pe o perioadă restantă, iar lucrul acesta se perpetuează de la începutul anului”, a declarat medicul Silvia Măndăşescu.

Potrivit medicului specialist în diabet, conducerea spitalului a afirmat că problema se va rezolva către sfârşitul anului, atunci când se va face achiziţia tuturor medicamentelor necesare în spital. “Totuşi, insulinele sunt o urgenţă de grad 0 şi aş vrea să se ia o hotărâre în acest sens, să fim şi noi sprijiniţi. Tot timpul ni se cer indicatori de performanţă, dar nu suntem sprijiniţi. Am încercat să ne rezolvăm problema fără să deranjăm, dar suntem trei colegi care ne izbim de aceleaşi probleme. Nu mi se pare normal ca această secţie să fie considerată Cenuşăreasa spitalului. Noi ne implicăm, încercăm să ne facem indicatorii, dar totul are o limită. Pacienţii îşi cumpără singuri medicamente şi este o povară mult prea mare pentru ei. Chiar dacă sunt persoane a căror viaţă depinde de insulină, această problemă nu are rezolvare în viitorul apropiat. În continuare, ne descurcăm cu insulinele donate de aparţinătorii pacienţilor care s-au pierdut, ceea ce este anormal”, spune medicul endocrinolog.

În acest moment, în afară de pacienții care cumpără antibiotice, pacientul cu diabet zaharat trebuie să îşi cumpere medicaţia integral.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro