Norme Coca 2023 - 2024

Marijuana afecteaza nivelul testosteronului, putand cauza cresterea sanilor în cazul barbatilor, conform unor studii recente.

 • Ginecomastia, creşterea sânilor la bărbaţi, afectează între 33 şi 41% din bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 25 şi 45 de ani. Această tulburare este mai comună în timpul pubertăţii, afectând aproape 60% dintre adolescenţi, din cauza modificărilor prin care trece organismul băieţilor.
 • Deşi multe dintre cazurile de ginecomastie se rezolvă de la sine în câteva luni (sau ani), există foarte mulţi bărbaţi care apelează la chirurgia estetică pentru a scăpa de sâni, notează CNN.
Creşterea sânilor la bărbaţi este cauzată de un dezechilibru hormonal. Când balanţa hormonilor înclină spre estrogen în defavoarea testosteronului, organismul răspunde prin crearea unui ţesut adipos în plus în zona sânilor. Studiile pe animale au demonstrat că expunerea la un ingredient activ în marijuana poate rezulta în scăderea nivelului testosteronului, poate cauza reducerea mărimii testiculelor şi chiar anormalităţi în forma şi funcţionarea spermatozoizilor.
În cazul oamenilor, efectele marijuanei asupra testosteronului şi estrogenului nu sunt foarte clare. Totuşi, la cei care fumează marijuana regulat s-au înregistrat niveluri mai mici de testosteron.
„Deşi asocierea dintre marijuana şi ginecomastie nu a fost demonstrată foarte clar, pare o concluzie destul de logică. Din această cauză, mulţi dintre chirurgii plasticieni s-au obişnuit ca, în cazul celor care vin să li se reducă sânii, să întrebe despre consumul de canabis şi să recomande imediat încetarea acestui obicei“, spune chirurgul plastician american Anthony Youn, corespondent pentru CNN.
ginecomastia-1
 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro