Cardurile de sănătate vor fi trimise prin poștă asiguraților până la sfârșitul acestui an, anunță CNAS, cea mai mare parte, 90%, fiind distribuite în septembrie și octombrie. Ele sunt obligatorii pentru că, din 2015, toate serviciile medicale ar urma să fie validate și decontate doar prin aceste carduri.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate estimează că e vorba de 13,6 milioane de carduri, iar procesul de distribuție se va face din 18 septembrie. Asigurații vor primi cardurile de sănătate acasă, în urma unui protocol semnat cu Poșta Română.

Contractul are ”un vârf de sarcină” de 6 săptămâni, începând cu 18 septembrie, dată de la care vor fi livrate circa 12,4 milioane de carduri de sănătate. Până la sfârşitul lunii octombrie vor fi livrate 91% din cardurile de sănătate.

Poşta Română va livra cardul de sănătate destinatarului în maximum 20 de zile calendaristice, începând cu ziua lucrătoare următoare celei în care trimiterile au intrat în reţeaua poştală.

Ministrul sănătății Nicolae Bănicioiu spune că au fost deja tipărite peste 9,5 milioane de carduri în ultimele șase luni.

Ce este cardul național de sănătate

Noul card este codul de acces pentru toate sistemele informatice ale CNAS și conține datele de identificare pentru persoana asigurată. El va deveni instrumentul de confirmare a prestării tuturor serviciilor din sistem.

Pe card sunt imprimate numele și prenumele asiguratului; codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate; numărul de identificare al cardului național de asigurări sociale de sănătate și termenul de valabilitate al cardului (5 ani).

În cip-ul cardului sunt înscrise următoarele date: CNP; nume și prenume.

Cardul confirmă prezența asiguratului la furnizorul de servicii medicale. În acest fel nu se vor mai putea deconta servicii medicale neefectuate. Cardul național va face dovada calității de asigurat.

După distribuirea cardului național, va urma o perioadă în care vor rula în paralel cele două sisteme, pentru ca atât asigurații, cât și furnizorii de servicii medicale să se acomodeze cu această soluție informatică.

Poșta vă aduce cardul acasă

Poșta Română a anunțat că procesul de distribuire începe în 18 septembrie. Instituția va efectua servicii de preluare, sortare, transport și distribuire a trimiterilor poștale conținând carduri naționale de asigurări sociale de sănătate pentru asigurații sistemului de asigurări sociale de sănătate, însoțite de o scrisoare de informare a asiguratului.

Compania va livra cardurile naționale cu confirmare de primire, în termen de 20 de zile de la preluare, la locuința fiecărui asigurat pentru care a fost emis cardul național de asigurări sociale de sănătate, în  baza cărții de identitate și a semnăturii de primire.

În cazul în care asiguratul nu va fi găsit de către distribuitor, după ce acesta va fi făcută dovada că s-a mers la domiciliul asiguratului de două ori pentru a preda personal destinatarului cardul de sănătate, distribuitorul va returna cardul la sediul casei de asigurări în termen de 10 zile ulterioare termenului afectat livrării.

După acest termen, asiguratul își poate ridica propriul card de sănătate de la casa de asigurări în evidența căreia se află.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro