Federatia Hipocrat, afiliata Cartelului Alfa anunta declansarea grevei japoneze cu banderola incepand cu 21 martie 2016. Presedintele Ion Cotojman si Vicepresedintele dr. Eleodor Carstoiu au anuntat ca în data de 20.02.2016 a avut loc la Craiova intalnirea Biroului Executiv al Federatiei Hipocrat, cu:
 - reprezentantii medicilor din cadrul Sindicatului Promedica Craiova;
 - reprezentantii medicilor din sindicatele constituite la nivelul altor unitati sanitare din Dolj, Olt, Mehedinti, Gorj, Teleorman;
 - reprezentantul  Patronatului Medicilor de Familie Dolj;
 - manageri de spitale;

Ca urmare a ignorarii sistematice a cerintelor sindicatelor membre ale organizatiei si amanarea deciziilor privind normarea si retributia muncii prestate, Federatia Sindicala Hipocrat din Romania declara:
 - Munca prost platita, timpul de lucru excesiv, supranormat, conditiile de munca improprii, agresiunea asupra personalului medical, duc la scaderea interesului si eficientei acestuia in munca prestata.
 - Parasirea  sistemului de catre personalul medical  in progresie alarmanta, duce la suprasolicitarea fizica si psihica a celor ramasi in tara, cu consecinte sociale si familiale majore.
 - Pentru incadrarea Romaniei in standardele europene privind calitatea ingrijirilor acordate pacientului Hipocrat revendica:
-finantarea adecvata a sistemului sanitar – cresterea valorii punctului si cresterea valorii contractelor cu CNAS;
-venituri salariale corspunzatoare: salarii, sporuri;
-timp de lucru conform directivelor U.E. ( garzi, libere);
-recalculare pensii tinand cont de timpul efectiv lucrat;
-conditii de munca: respectarea normelor de protectie a muncii,  aparare prin aplicarea  Legii 212/2012  a personalului medical impotriva agresiunilor fizice si psihice legate de locul de munca;

Totodata Federatia Hipocrat a inaintat si propunerile privind legea unica de salarizare:

Avand in vedere ca sistemul actual de salarizare a personalului medical din sectorul sanatate, asistenta medico-sociala si asistenta sociala prezinta importante disfunctionalitati  Federatia Sindicala Hipocrat sustine elaborarea unui nou sistem de salarizare  bazat pe urmatoarele principii:

1. Reincadrarea  personalului  luand ca valoare de referinta salariul minim brut pe tara garantat in plata, la care sa se aplice coeficientii de ierarhizare corespunzatori claselor de salarizare. Se elimina astfel diferentele de salarizare  atat in cadrul aceleeasi  institutii cat si in institutii diferite si toate celelalte disfunctionalitati  legate de salarizare.
2. Salarizarea personalului  medical si auxiliar medical se va face corespunzator studiilor, gradelor/treptelor profesionale si  gradatiilor, pe principiul: la preagatire egala –plata egala .

Putem vorbi de o diferentiere salariala, in functie de criteriile de performanata ale institutiei din care face parte salariatul, luind in considerare clasificarea unitatilor sanitare publice  prin Ordinul Ministrului Sanatatii Nr. 323/2011.

De aceea propunem acordarea la nivelul salariului de incadrare,  a cate 2 clase salariale succesive, pentru fiecare categorie de spital, incepand de la gradul V la gradul I.
3. Sporurile acordate salariatilor pentru conditii deosebite de munca sa se acorde in procent la salariul stabilit de lege.
4. Plata orelor de garda efectuate de personalul medical superior  in afara normei de lucru  se face  in baza unui contract individual de munca cu timp partial de lucru.
5. Introducerea in grila de salarizare, la anexa „Anatomie patologica”, a registratorilor medicali si corelarea tututor categoriilor de personal prevazute  pe un loc de munca aferent organigramei,
6. Pentru eliminarea deficitului medical superior propunem scoaterea posturilor la concursul de rezidentiat in functie de necesitatile fiecarei unitati sanitare publice. Prioritate au cei care intra in sistem. Sa se asigure predectibilitatea ocuparii posturilor pe termen mediu si lung.
7. Personalul medical superior detinator al titlului de doctor in stiinte va primi 5 clase de salarizare succesive suplimentare salariului de incadrare corespunzator functiei.

Federatia a intocmit si o lista cu ce isi doresc medicii :
1.   Salarizare decenta: salariul medicului in sectorul public trebuie sa fie comparabil cu cel al magistratului (cum prevede legea 284/2010).Raportarea trebuie facuta la salariul minim pe economie care este singurul stabilit prin lege. Ajungerea la salarii comparabile trebuie facuta in maxim un an de zile.
2.   Recompensa pentru programul suplimentar si  orele de garda trebuie sa fie clar perceptibila,adica plata orelor suplimentare si a orele de garda trebuie sa fie peste nivelul tarifar al orelor din timpul normal de lucru .
3.   Pentru medicii care fac naveta decontarea cheltuielilor de deplasare, iar pentru cei care vor sa se stabileasca in noua locatie facilitati pentru locuinta.
4.   Specializarile ,supraspecializarile, cursurile, cheltuielile legate de cresterea pregatirii profesionale sa fie suportate de angajator, angajatul  urmand sa profeseze o perioada sub un contract ferm cu angajatorul care a suportat cheltuielile de pregatire  profesionala
5.   Stabilirea clara a statutului medicului care lucreaza in sistemul public si in cel privat, a medicilor care sunt si cadre universitare (contracte de munca clare cu toti angajatorii)
6.   Decizia ICCJ referitoare la medici trebuie extinsa la toate situatiile din codul penal care privesc functionarul public ( adica medicul sa fie si aparat in cazul in care impotriva lui se produce o fapta penala)
7.   Reglementarea clara a timpului de lucru ( in care orele de garda sa devina timp de lucru) care sa nu mai permita suprasolicitarea medicilor, asigurarea repausului dupa garda de 24 de ore, asigurarea repausului saptamanal de 48 de ore ( asta implica regandirea acestuia- sa ne raportam la un program orar nu la unul pe ziua de lucru, in multe zile medicul sta la programul normal de lucru peste norma de 7 ore)

Sursa

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro