În urmă cu câteva săptămâni prezentam o stire care marca o posibilă revoluție în domeniul tehnicilor de convertire a celulelor adulte în celule stem embrionare. Între timp au apărut îndoielile.
Luna trecută în revista Nature erau publicate două lucrări, ale cărui autor principal era Haruko Obokata, în care se arăta că celulele adulte se pot transforma în celule stem embrionare, atunci când sunt supuse unor factori de stres.
În urmă cu ceva mai mult de o săptămână pe blogul PubPeer, un lov unde sunt analizate critic multe lucrări științifice publicate, au început să fie semnalate neclarități în articolele lui Haruko Obokata, atât în lucrările publicate luna trecută în Nature, cât și într-o lucrare mai veche, publicată în 2011. Neclaritățile erau legate de imaginile publicate. În lucrarea din 2011 aceeași imagine era folosită pentru a prezenta celule stem diferite. Probleme similare au fost identificate și în cele două lucrări publicate în acest an. Se mai întâmplă, uneori, ca dintr-o eroare de editare imaginile să fie incorect identificate. Sunt erori regretabile, dar ele pot fi rectificate ușor.
Mai gravă pentru Haruko Obokata este o altă problemă. Rapoarte recente arată că nu s-a reușit replicare experimentelor lui Obokata. Revista Nature a trimis un chestionar către zece reputați specialiști în domeniul celulelor stem. Nici unul dintre ei nu a reușit să replice experimentele japonezului. Pe un blog specializat s-au solicitat rapoarte de la alți cercetători care au încercat să reproducă experimentele lui Obokata: s-au primit opt rapoarte, toate cu rezultate negative. Acest lucru este extrem grav, dar ar putea exista o explicație. Cei care au încercat să reproducă experimentele lui Obokata nu au folosit același tip ce celule ca cele care au stat la baza articolelor publicate în Nature.
Pe site-ul Nature sunt citați cercetători care subliniază dificultățile cu care se confruntă atunci când repetă experimentele lui Obokata. Unul dintre ei, Qi Zhou, expert în clonare la Institutul de Zoologie din Beijing, care a eșuat în tentativele de reproducere a experimentului de convertire a celulelor adulte în celule stem explica ”Un experiment poate să fie extrem de simplu pentru un laborator și extrem de dificil pentru un alt laborator. Nu pot comenta autenticitatea rezultatelor [obținute de Obokata] numai pe incapacitatea laboratorului meu de le reproduce.”
Teruhiko Wakayama, unul dintre coautorii studiilor publicate în revista Nature, a adăugat că: ”Pare a fi o tehnică simplă, doar adaugi puțin acid, dar, de fapt, nu este deloc simplă.” Wakayama însuși a avut mari dificultăți în obținerea rezultatelor. Împreună cu un student a încercat, înainte de publicarea studiilor, să replice experimentul în propriul său laborator, dar nu a reușit deși cei doi au fost bine pregătiți de Obokata. Abia după ce experimentele au fost reluate la Universitatea Yamanashi au început să fie obținute primele rezultate. Wakayama a obținut rezultatele independent de echipa lui Obokata și este convins că rezultatele prezentate sunt corecte.
Pentru a clarifica lucrurile, institutul de cercetări RIKEN din Kobe a anunțat demararea unei anchete asupra cercetărilor lui Obokata.
Surse: Nature