Femeile au un risc mai mare decât bărbatii de a-si pierde viata în urma unui infarct miocardic din cauza unei proaste diagnosticări care pune situatia de disconfort pe seama unei crize de anxietate, potrivit unui studiu canadian publicat luni, relatează AFP.

Cercetători de la Universitatea McGill din Montreal au analizat diferenta între indicii de mortalitate la bărbati si femei victime ale unui infarct.

Ei au chestionat un esantion reprezentativ de 1.123 de pacienti cu vârste între 18 si 55 de ani, internati în 24 de spitale canadiene, dar si într-un spital american si un altul din Elvetia. Pacientii, toti cu sindrom coronarian acut, au răspuns chestionarului alcătuit de cercetători în 24 de ore de la spitalizare.

Femeile prezentau un risc mai mare de diabet sau hipertensiune arterială, având cazuri de afectiuni cardiace în familie si fiind mai predispuse la depresie si anxietate.

Cercetătorii, ale căror concluzii au fost publicate luni în revista Asociatiei Medicale Canadiene, au constatat că, în medie, s-au efectuat mai rapid electrocardiogramele si defribrilarea la bărbati decât la femei.

Cercetătorii au explicat această diferentă de tratament prin faptul că pacientii care se prezentau la urgente pentru dureri toracice de altă origine decât cea cardiacă sunt cel mai adesea femei.

De asemenea, 'prevalenta sindromului coronarian acut este mai slabă la femeile tinere decât la bărbatii tineri', a mentionat cercetătoarea principală a studiului, Louise Pilote. 'Aceste rezultate sugerează că personalul de la triaj (repartizarea bolnavilor) este mai înclinat să excludă originea cardiacă a unei boli la femeile care prezintă simptome de anxietate', a subliniat cercetătoarea canadiană.

AGERPRES/( AS — autor: Violeta Gheorghe, editor: Ionut Mares)

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro