Norme Coca 2023 - 2024

Infertilitatea este definită ca incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil, după 12 luni de raporturi sexual regulate şi neprotejate. Însă atunci când sistemul de apărare al organismului nu mai reacţionează în faţa unor afecţiuni sau boli, se produce un dezechilibru interior prin care este afectată şi reproducerea. S-a constatat că un sistem imunitar deficitar este vinovat pentru cele mai multe cazuri de infertilitate care afectează în prezent atât femeile, cât şi bărbaţii. În cazul consultării unui specialist, una dintre primele abordări ale acestei probleme de cuplu constă în desfăşurarea de investigaţii medicale pentru ambii parteneri.

Un organism sănătos cu un sistem imunitar puternic contribuie la o bună fertilitate şi la un sistem reproducător care funcţionează în parametri corespunzători. Medicul epidemiolog şi specialist Ropharma, dr. Tania Bejan, explică diferenţele dintre sexe în ceea ce priveşte problema infertilităţii. “În cazul femeilor, imunitatea contribuie la procesul de ovulaţie normală prin celulele esenţiale care determină fecundarea ovulului şi apariţia unei sarcini. Se întâmplă, totuşi, atunci când imunitatea organismului este scăzută, precum celulele embrionare să fie anihilate şi embrionul să nu se poată implanta în uter. Cauzele sunt legate de afecţiuni imunologice care împiedică procesul natural de procreere. În ceea ce îi priveşte pe bărbaţi, infertilitatea este legată de faptul că sistemul imunitar poate funcţiona ca un inamic pentru organism, prin formarea unor anticorpi împotriva spermei. Aproape 10% dintre bărbaţi se confruntă cu infertilitate din cauza acestor anticorpi”, explică dr. Tania Bejan.

Problema infertilităţii este, de asemenea, corelată în multe cazuri şi cu infecţiile intime, deoarece acestea pot cauza leziuni ale colului uterin şi inflamaţii pelviene, afecţiuni ce pot periclita pe termen lung sistemul reproducător feminin. De aceea, îngrijirea intimă, în perioada sarcinii şi nu numai, are o valenţă importantă în asigurarea echilibrului delicat dintre sănătatea intimă şi infertilitate.

Alimentele care fortifiază sistemul imunitar

Alimentaţia este unul dintre cei mai importanţi factori care trebuie luaţi în considerare în cazul cuplurilor care se confruntă cu problema infertilităţii. În acest sens, o dietă echilibrată este foarte importantă în procesul de îmbunătăţire şi fortifiere a sistemului imunitar. Pentru stimularea fertilităţii masculine şi feminine se recomandă consumul de alimente proaspete, fructe şi legume. Mai mult decât atât, există o serie de alimente care, datorită substanţelor nutriţionale din compoziţie, sprijină şi stimulează funcţionarea optimă a procesului reproductiv.

• Fructele de Goji ajută la eliminarea radicalilor liberi şi stimulează imunitatea. Fructele de goji sunt recunoscute de terapeuţii asiatici ca fiind un stimulent al fertilităţii.

• Avocado este considerat de mulţi nutriţionişti "fructul fertilităţii". “Datorită conţinutului bogat de vitamina E, consumul lui ajută la reglarea ovulaţiei şi la producerea mucusului cervical, esenţial în procesul concepţiei”, mai spune specialistul.

• Spanacul şi alte frunze verzi sunt o sursă excelentă de acid folic ce optimizează producţia de spermă, facilitează producerea regulată de ovule şi ajută la prevenirea defectelor tubului neural la începutul sarcinii. E o importantă sursă de fier şi vitamina C necesară pentru creşterea calităţii spermei, protejând ADN-ul.

• Stridiile abundă în zinc şi sporesc fertilitatea, zincul fiind considerat cel mai important nutrient pentru fertilitate întrucât ajută la producţia de spermă şi ovule sănătoase. Dacă nu agreezi stridiile, zincul poate fi găsit în fasole, ouă, nuci, cereale integrale şi seminţe de dovleac.

• Cerealele integrale, bogate în vitamina B, reprezintă unul dintre cei mai importanţi stimulenţi pentru producţia hormonilor necesari în facilitarea sarcinii.

• Morcovii, cu un aport crescut de betacaroten şi vitamina A, dezvoltă în organism celule care ajută la creşterea numărului de spermatozoizi la bărbaţi, contribuind simultan şi la îmbunătăţirea calităţii spermei. Organismul poate lupta cu eficienţă împotriva bolilor autoimune printr-un consum regulat de alimente de culoare galbenă sau portocalie, precum morcovii.

• “Printre cele mai frecvente cauze corelate cu problema infertilităţii imunologice se află istoricul familial de boli autoimune şi afecţiuni ale glandei tiroide. În plus, în cazul femeilor, există şi probleme imunitare care pot provoca întreruperi de sarcină: defectele de coagulare a sângelui, anticorpi împotriva spermei, incompatibilitatea la nivelul ţesuturilor sau anticorpii hormonali. Chiar dacă sunt greu de identificat, toate aceste afecţiuni pot fi uşor depistate prin simple teste de sânge, iar cu metodele de terapie corespunzătoare organismul poate fi pregătit şi susţinut în dezvoltarea sarcinii până la termen”.

dr. Tania Bejan

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro