In sarcina inculpatei Mihai Iulia Maria s-au retinut 495 de acte materiale de luare de mita, iar in sarcina inculpatei Sandulescu Camelia 602 acte materiale, constand in aceea ca intr-un interval de aproximativ 4 luni au primit sume de bani cuprinse intre 100 si 200 RON si alte foloase de la persoanele care se prezentau la cabinetele de expertiza pentru incadrarea intr-un grad de invaliditate, revizuirea medicala sau prelungirea concediului medical.
Prin plata acestor sume se urmarea pensionarea medicala prematura a unor persoane a caror stare de sanatate nu justifica aceasta decizie, prin atestarea nelegala a diverse grade de incapacitate de munca sau verificarea sumara a documentelor prezentate pentru examinarile medicale obligatorii, iar in unele situatii pentru emiterea deciziei de pensionare.
In conditiile in care persoanele care au remis sume de bani in scopul anterior mentionat nu au denuntat anterior sesizarii organului de urmarire penala fapta de coruptie, acestea nu pot avea decat calitatea conferita de codul de procedura penala, si anume cea de suspect sau inculpat.
In urma supravegherii video si audio realizate in biroul unde se desfasura activitatea inculpatelor au fost identificate persoanele care au oferit acestora sumele de bani, rezultand ca marea majoritate a persoanelor expertizate erau implicate in acest mecanism. Singurele perioade in care inculpatele nu primeau sumele de bani erau cele in care erau mediatizate actiunile judiciare care vizau sistemul medical.
Toate persoanele care au participat la savarsirea faptelor descrise au fost citate in vederea audierii, in conformitate cu dispozitiile art. 5 si 10 din Codul de procedura penala, care instituie obligatia organelor de urmarire penala de a asigura aflarea adevarului prin administrarea tuturor probelor si de a aduce la cunostinta tuturor suspectilor drepturile de care beneficiaza pe parcursul procedurii.
Urmarirea penala se desfasoara in cauza cu respectarea stricta a dispozitiilor Codului de procedura penala, care nu permit aplicarea facultativa a acestor reguli.
Varsta si pozitia sociala a suspectilor, precum si pericolul social concret al faptelor reprezinta criterii care pot fi avute in vedere la finalizarea urmaririi penale pentru alegerea solutiei care urmeaza a fi dispusa de catre procuror (trimitere in judecata, renuntare la urmarire penala sau clasare), insa pana la acel moment este obligatorie administrarea tuturor mijloacelor de proba necesare pentru stabilirea completa a situatiei de fapt .