Norme Coca 2023 - 2024

Îngrijorare printre părinţii care au recoltat celule stem la naşterea copiilor. Deşi au contract cu una dintre cele mai mari companii de profil, unii dintre ei au primit o scrisoare prin care erau informaţi că acordul încetează şi că devin clienţii unei firme din Slovacia. Aveau termen 24 de ore să semneze un nou document. Confuzi, au sunat la companie, dar telefonul suna mereu ocupat.

70.000 de familii au plătit peste 3.000 de lei pentru recoltarea celulelor stem şi o taxă anuală de aproape 200 de lei pentru stocarea grefelor. Jumătate dintre părinţi au aflat acum câteva zile că trebuie să semneze şi să trimită prin poştă un nou contract, fără nicio explicaţie. Cu mare greutate au reuşit să ia legătura cu compania.

„Mi-a plăcut, totuşi, că operatoarea a empatizat un pic cu mine şi mi-a spus că şi ea şi-ar pune aceleaşi întrebări, dar nu a ştiut să îmi răspundă la întrebarea mea simplă”, spune un părinte care a decis să recolteze celule stem la nașterea copilului.

„Clienţii noştri au contracte cu patru companii diferite şi noi am vrea să integrăm aceste activităţi într-o singură companie. Apelurile de la clienţi au depăşit capacităţile call center-ului nostru”, a explicat Zohdy Hamid, Director general si Fondator al companiei.

Părinţii care au recoltat celule stem la naşterea copiilor au citit în noile contracte termeni care i-au derutat.

„Taxă fixă şi taxă anuală. Aceşti termeni nu se mai regăsesc în conţinutul contractului, cu excepţia anexei 3, unde apare o taxă de înscriere, care nu este definită”, spune un părinte îngrijorat.

Reprezentanţii companiei spun că este vorba despre aceleaşi taxe plătite până acum.

„Nu se mai numeşte taxă de stocare, ci taxă anuală, şi acoperă toate serviciile care pot apărea în viitor”, spune Zohdy Hamid.

Deruta părinţilor a fost şi mai mare când au aflat că nu toţi au fost îndemnaţi să semneze contracte cu o altă firmă.

„Mi s-a spus că nu am primit acel contract deoarece condiţiile contractuale între mine şi compania respectivă nu se schimbă. Am participat la toată această nelinişte a altor părinţi fiindcă nu au înţeles de ce li s-a dat la semnat acel nou contract”, spune o altă clientă a companiei.

Anul trecut s-au recoltat celule stem pentru 6% din nou-născuţi. Părinţii speră să nu fie nevoie, dar ele ar putea fi folosite la tratarea a zeci de boli. Valoarea pieţei de recoltarea a celulelor stem din România este estimată la 15 milioane de euro.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro