Injectiile cu un nou antiretroviral contra virusului care provoaca SIDA au asigurat unor maimute o protectie totala timp de mai multe saptamani contra acestei infectii si ar putea conduce la o descoperire majora ce ar putea sa previna maladia si in cazul pacientilor umani.

Doua studii, ale caror rezultate au fost publicate marti, realizate de doua echipe diferite de virusologi, au demonstrat o protectie completa pentru aceste animale care au primit o injectie lunara cu antiretrovirale.

Testele clinice efectuate in ultimii ani au aratat faptul ca persoanele care iau in fiecare zi mici doze de antiretrovirale pot sa reduca cu peste 90% riscul de a fi infectate de un partener sexual seropozitiv, o abordare profilactica inainte de expunere, au precizat autorii acestui studiu, prezentat la Conferinta anuala despre retrovirusuri si infectii oportuniste (CROI), organizata la Boston.

Insa unele dintre aceste teste clinice au avut o rata de succes considerabil mai mica, avand in vedere faptul ca un numar mare de participanti nu isi luau antiretroviralele in fiecare zi. Astfel, o injectie lunara sau chiar trimestriala ar putea sa rezolve aceasta problema.

Intr-unul dintre cele doua studii realizate de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din Statele Unite, cercetatorii au injectat sase maimute femele cu o doza lunara dintr-un antiretroviral experimental cu efect prelungit, denumit GSK744. Apoi, de doua ori pe saptamana, cercetatorii au introdus in vaginul maimutelor un lichid continand un virus umano-simian al imunodeficientei, pentru a simula raporturi sexuale cu un mascul infectat.

Niciuna dintre femelele tratate cu antiretroviralul GSK744 nu a devenit seropozitiva, in timp ce toate cele sase din grupul tinta tratate cu un placebo au fost infectate foarte repede. Cercetatorii din celalalt grup, de la Centrul Aaron Diamond de cercetari asupra SIDA de la Universitatea Rockefeller, au realizat un experiment similar cu 16 macaci, folosind acelasi antiretroviral GSK744. Ei au infectat insa anusul acestor maimute cu un virus umano-simian pentru a simula relatii sexuale anale.

Rezultatele au fost similare. Niciuna dintre maimutele care au primit o injectie cu acest antiretroviral nu a fost infectata, in timp ce toate maimutele care au primit un placebo au fost infectate.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro