Norme Coca 2023 - 2024

Cel putin asta a promis secretarul de stat Raed Arafat, cu prilejul bilantului IGSU. Cu aceeasi ocazie a felicitat autoritatile locale care au reusit sa acceseze fonduri europene pentru dotarea inspectoratelor judetene, intre care si Consiliul Judetean Buzau.

 

Dr. Raed Arafat

Dr. Raed Arafat

In urma cu cateva zile, Sanatateabuzoiana.ro anunta ca Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) al judetului Buzau  a primit, pentru prima oara in 28 de ani, masini noi de interventie, in cadrul unui program regional finantat din fonduri europene. O sansa de a-si innoi parcul auto care era dotat cu precadere cu autospeciale fabricate in anii 80. ISU Buzau este, din acest punct de vedere, un caz fericit, secretarul de stat Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situatii de Urgenta, declarand in cursul zilei de ieri ca jumatate din echipamantele de interventie pentru situatii de urgenta au peste 20 de ani vechime, iar inlocuirea acestora va fi o prioritate pentru departamentul pe care il conduce. „Sursa de finantare vor fi fondurile structurale 2014-2020 si poate vor fi si alte surse care se vor aloca, astfel incat sa cream un program multianual de dotare si inlocuire a masinilor”, a declarat Arafat, laudand totodata initiativa autoritatilor locale care au accesat fondurile europene pentru dotarea unitatilor ISU in perioada 2007-2014.

 

ambulantaSecretarul de stat a mai afirmat, la finalul sedintei de bilant a IGSU, ca parcurile auto ale Serviciilor de Ambulanta judetene stau ceva mai bine la capitolul dotari, cele mai multe dintre ambulante avand o vechime cuprinsa intre cinci si sapte ani. Doar 21 la suta dintre ambulante au insa o vechime mai mica de cinci ani, in timp ce 16 la suta sunt mai vechi de 10 ani, iar unu la suta au intre 7 si 10 ani. Arafat a declarat ca inca nu se inregistreaza probleme deosebite la acest capitol, insa in scurt timp, ambulantele vechi vor incepe sa faca probleme si se impune gasirea din timp a unor solutii pentru inlocuirea acestora cu autospeciale noi. In acest sens, a dat exemplul programului multianual de dotare  derulat de Ministerul Sanatatii, prin care s-a reusit achizitionarea de ambulante pentru serviciile judetene, mentionand ca un program similar s-a putea derula si pentru dotatea unitatilor ISU cu mijloacele de interventie necesare.

 

spitatul de arsiInfiintarea a trei Centre speciale pentru pacientii cu arsuri grave va fi o alta prioritate a Departamentului pentru Situatii de Urgenta, pe langa dotarea cu autospeciale a unitatilor ISU si serviciilor de Ambulanta. Proiectul mentionat de secretarul de stat presupune crearea acestor centre la Targu Mures, Iasi si Timisoara, cea mai mare parte din fondurile necesare urmand a proveni de la Banca Mondiala. Aceste centre vor putea primi si acorda ingrijirile necesare pacientilor care au suferit arsuri grave pe mai mult de 50-60 la suta din suprafata corpului, cazuri deosebite, ce necesita ingrijiri speciale. Vor fi centre cu 5-6 paturi ca asa se fac centrele de acest tip, dar vor avea toate anexele necesare, cu sali de operatii, bai speciale. Valoarea proiectului este de cateva milioane de euro”, a declarat Raed Arafat cu referire la acest proiect.

 

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro