Institutul Cantacuzino nu va produce vaccin antigripal nici anul acesta. Prin urmare, românii vor fi imunizaţi din toamnă tot cu ser din străinătate. Şi asta deşi premierul Victor Ponta anunţa cu doi ani în urmă că s-au făcut eforturi nu numai pentru salvarea institutului ci şi pentru viitorul acestuia. Însă prezentul este cât se poate de sumbru. Instituţia are probleme cu personalul calificat şi respectarea recomandărilor făcute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Jumătate de milion de seruri antigripale vor fi administrate românilor în această toamnă, însă acestea nu vor fi produse de Institutul Cantacuzino, ci vor fi achiziţionate din străinătate.

„Anul acesta am pierdut startul, nu vom avea vaccin antigripal. În primul rând, nu am avut fondurile necesare. În al doilea rând, din punct de vedere tehnic, încă mai avem multe lucruri de rezolvat. Am fost nevoiţi să trecem peste toate etapele creionate de reprezentanţii OMS şi iată că s-a ajuns la această întârziere. Probabil că de la anul vom putea să revenim ca producători”, a declarat pentru adevarul.ro, Radu Iordăchel, manager Institutul Cantacuzino.

Asta în condiţiile în care, în urmă cu ceva timp, premierul Victor Ponta anunţa: Au lucrat, domnul Arafat şi ceilalţi, de ceva timp în ideea de a salva Institutul Cantacuzino, nu doar de a-l salva, dar de a da o anumită perspectivă de viitor. Ori asta înseamnă că cercetarea şi dezvoltarea rămân autonome, susţinute de către minister. Ideea a fost ca producţia să fie manageriată de către cei de la Antibiotice, acolo unde statul are participaţie majoritară şi va rămâne, nu va vinde niciodată.

Însă salvarea întârzie să apară. În prezent, problemele se adună la Institutul Cantacuzino unde o parte din angajaţi au fost înlocuiţi  după ce la începutul anului peste 400.000 de doze de vaccin au fost infectate cu o bacterie nocivă. Deşi directorul institutului este optimist în privinţa producţiei de anul viitor, reprezentanţii asociaţiei pacienţilor sunt mai rezervaţi. Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor este de părere că investiţia în Institutul nu reprezintă o prioritate pentru Guvern. În condiţiile în care dozele din import sunt mai ieftine ca cele produse de specialiştii români.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro