Virusul Sindromului Acut Respirator Sever, care a provocat o pandemie în China în 2003, s-a rătăcit în laboratoarele Institutului Pasteur din Paris, potrivit reprezentanţilor instituţiei.
Deşi au constatat la un inventar de rutină că au pierdut nici mai mult, nici mai puţin de 2.349 de fiole cu virus SARS, experţii Institutului Pasteur liniştesc populaţia că acestea nu prezintă niciun „potenţial infecţios“, potrivit „Le Figaro“. Directorul Institutului Pasteur, Christian Brechot, a anunţat că a închis laboratorul cu pricina, pe motiv că pierderea probelor de SARS prelevate de la persoane care au fost infectate în 2003 este „o eroare inacceptabilă“.Este, în termenii medicali de lemn, „un defect de trasabilitate“, care nu ar trebui să aibă nicio consecinţă sanitară. Fiolele conţineau fragmente virale. Specialiştii spun că nu ştiu cum au fost pierdute fiolele cu SARS, dacă au fost distruse din greşeală sau dacă au fost, în vreun fel, subtilizate.

Este pentru prima oară când Institutul Pasteur se confruntă cu o asemenea situaţie şi a depus o plângere în acest sens procurorului Republicii din Paris.  După o anchetă internă riguroasă, Institutul a contactat Agenţia Naţională pentru Siguranţa Medicamentului şi a Produselor Sanitare, aşa cum prevede procedura standard. Agenţia a realizat şi ea o anchetă între 8 şi 12 aprilie.

Concluziile experţilor independenţi contractaţi de autorităţile sanitare franceze liniştesc populaţia: „potenţialul infecţios al fiolelor pierdute este nul, pe baza dovezilor disponibile şi a informaţiilor cunoscute în literatură despre supravieţuirea virusului SARS“.

În 2003, o pandemie de SARS, care a plecat din China, a afectat 8.000 de persoane şi a provocat moartea a 800, în principal în Asia. Manifestările SARS se aseamănă foarte mult cu cele ale pneumoniei, cu febră înaltă şi dificultăţi respiratorii.

În prezent, un coronavirus din familia SARS (MERS) este urmărit îndeaproape de autorităţile sanitare, mai ales în Arabia Saudită, unde a apărut. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a identificat 212 cazuri de contaminare confirmate de laboratoare din întreaga lume şi 88 de decese.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro