Rectorul UMF Iaşi şi preşedinte al Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, cercetat de DNA în dosarul privind trucarea licitaţiei pentru platforma de e-learning a universităţii, are interdicţia de a părăsi ţara 30 de zile, a informat, vineri, DNA, după ce Astărăstoae a fost audiat de procurori, fiindu-i aduse la cunoştinţă acuzaţiile, potrivit unui comunicat al DNA.

Potrivit DNA,Astărăstoae este cercetat pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial; pentru tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor; pentru conflict de interese şi pentru aderare la un grup infracţional organizat.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale, rezultă faptul că în perioada 2009 - 2011, la U.M.F. Iaşi era în derulare proiectul finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională şi intitulat «Platforma de e-learning la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa" Iaşi». Î

n acest context, inculpaţii Astărăstoae Vasile, în calitate de rector al U.M.F Iaşi şi manager de proiect, împreună cu inculpaţii Druguş Daniela şi Ciureanu Ioan-Adrian, cu încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la achiziţiile publice, au dispus atribuirea ilegală a contractului de achiziţie publică către SC MAGUAY IMPEX SRL Bucureşti, firma inculpatului Pughin Corvin Gabriel. În această modalitate, U.M.F. Iaşi şi Ministerul Economiei şi Finanţelor au fost prejudiciate cu suma totală de 6.126.481,98 lei. În cursul lunii noiembrie 2010, inculpatul Astărăstoae Vasile, împreună cu inculpata Druguş Daniela, în calitate de manager de proiect, respectiv responsabil financiar, au aprobat în mod nelegal plata, către SC MAGUAY IMPEX SRL, a sumei de 160.000 lei cu titlu de „cheltuieli instruire" în condiţiile în care această activitate nu a fost realizată.

La rândul său, inculpatul Ciureanu Ioan-Adrian, în calitate de responsabil tehnic al proiectului, a confirmat în fals efectuarea serviciilor de instruire. În continuare, în cursul anului 2010, Astărăstoae Vasile a întocmit şi depus la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale - Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale (M.C.S.I. - O.I.P.S.I.) două documente (cerere de rambursare şi raport de progres) prin care solicita rambursarea sumei de 1.292.714,64 lei achitată de U.M.F. Iaşi către SC MAGUAY IMPEX SRL. În aceste documente, inculpatul a consemnat în mod nereal că serviciile de instruire în valoare de 160.000 lei au fost efectuate şi că au fost implementate mai multe cursuri în format electronic, deşi platforma este nefuncţională. Ca urmare a demarării cercetărilor în acest dosar penal, plata solicitată nu a mai fost achitată de către M.C.S.I. - O.I.P.S.I.

De asemenea, în derularea aceluiaşi proiect, în cursul lunii noiembrie 2009, inculpaţii Astărăstoae Vasile şi Druguş Daniela, cu încălcarea prevederilor legale, au încheiat un contract de prestări servicii cu o societate comercială, motiv pentru care U.M.F. Iaşi a fost prejudiciată cu suma de 37.200 lei, sumă ce a fost recuperată.

La data de 31 martie 2010, între Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Institutul de Medicină Legală Iaşi, a fost încheiat un contract, finanţat în principal prin Programul Operaţional Sectorial „Dezvoltare Resurse Umane" (AM POS DRU) ce are ca obiect punerea în practică a proiectului intitulat „Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare în domeniul managementului cercetării avansate şi expertizei psihiatrice medico-legale". În acest context, inculpatul Astărăstoae Vasile, în calitate de director al Institutului de Medicină Legală Iaşi şi manager al proiectului, a dispus includerea în proiect şi angajarea la I.M.L. Iaşi, pe durata celor 3 ani de implementare, a fiicei sale şi a altor două persoane din conducerea U.M.F. Iaşi pentru a le facilita acestora obţinerea unor sume de bani cu titlu de drepturi salariale (în total 14.496 lei brut din care suma de 8.773 lei pentru fiica sa).

Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 21 octombrie 2011, procurorii anticorupţie au luat faţă de inculpatul Astărăstoae Vasile măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile.

La data de 18 octombrie 2011, Curtea de Apel Iaşi a dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 29 de zile a inculpaţilor Ciureanu Ioan-Adrian, Druguş Daniela şi Pughin Corvin-Gabriel (detalii în comunicatul nr. 641/VIII/3 din data de 19 octombrie 2011).

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro