Confruntată cu traficul organizat de medicamente care ameninţă sănătatea publică, organizaţia internaţională de cooperare în domeniul poliţiei Interpol a tras un semnal de alarmă, cerând guvernelor o cooperare internaţională întărită, cu prilejul unei conferinţe ce are loc la Dublin, relatează AFP.

'Vorbim de sute de tone de medicamente şi milioane şi milioane de comprimate contrafăcute, care sosesc pe piaţă pe căi ilegale sau legale', a declarat Aline Plancon, director adjunct al serviciului de combatere a contrafacerii de produse din domeniul sanitar şi a criminalităţii farmaceutice din cadrul Interpol. Organizaţia internaţională estimează că, în anumite regiuni din Africa, Asia sau America Latină, 30% dintre medicamente sunt contrafăcute.

Cea mai importantă operaţiune a Interpol împotriva medicamentelor contrafăcute s-a desfăşurat în luna mai, în 11 ţări, şi a condus la confiscarea a 9,6 milioane de medicamente contrafăcute, la închiderea a 12.000 de site-uri şi la 434 de arestări. O altă operaţiune desfăşurată în luna iunie a condus la confiscarea a peste 100 de tone de medicamente contrafăcute, între care şi unele folosite în tratamente împotriva malariei, a precizat Aline Plancon.

Directorul executiv al Interpol, Jean-Michel Louboutin, a cerut o întărire a legislaţiei şi a programelor de formare a vameşilor şi poliţiştilor. 'De fiecare dată când există o parte a lumii care nu este bine protejată, aceasta contaminează restul lumii', a declarat el.

Preocuparea este tot mai mare şi în ceea ce priveşte traficul de medicamente care nu sunt contrafăcute, trafic ce alimentează conturile unor organizaţii mafiote. Un anumite număr de medicamente, între care şi unele pentru cancer, au fost furate dintr-un spital din Italia, după care au reapărut în Marea Britanie, Germania şi Finlanda, determinând Interpol să lanseze o alertă în luna aprilie.

Pentru organizaţiile mafiote, "criminalitatea farmaceutică este în prezent un paradis, din cauza absenţei legislaţiei şi a dificultăţilor de coordonare" între ţări, a adăugat Aline Plancon. Aproximativ 200 de participanţi, între care reprezentanţi ai ONU şi responsabili din domeniul poliţiei, din 50 de ţări participă până joi la conferinţa de la Dublin.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro