Norme Coca 2023 - 2024

Conf. univ. dr. Horatiu Moldovan, medic primar de chirurgie cardiovasculara, a condus echipa chirurgicala ce l-a operat pe cord deschis pe academicianul Dinu C. Giurescu, vicepresedintele Academiei Romane, transmite Agerpres.

"Operatia este o premiera la nivel national, domnul academician fiind cel mai in varsta pacient care a suferit aceasta interventie chirurgicala", a declarat conf. univ. dr. Horatiu Moldovan.

Pacientul suferea de disectie acuta de aorta (situatie clinica in care cel mai important vas de sange din organism - artera aorta, care pleaca de la inima si hraneste cu sange intregul organism, se fisureaza, punand in pericol viata pacientului), potrivit unui comunicat de presa.

"Interventia chirurgicala a avut un caracter de maxima urgenta si a constat in inlocuirea arterei aorte la iesirea ei din inima si a arterelor carotide care alimenteaza creierul. Considerata cea mai complexa in patologia cardiovasculara a adultului, operatia presupune utilizarea circulatiei extracorporale, racirea pacientului in hipotermie profunda la 18 - 20 grade, perfuzia separata a creierului cu masina de circulatie extracorporala si inlocuirea acestui vas de sange major cu o proteza vasculara. intreg procesul a durat 12 ore si a decurs normal. Starea de sanatatea a academicianului este buna si momentan se afla in recuperare, in sectia de terapie intensiva", se mai arata in comunicat.

Operatia a durat 12 ore. Echipa medicala care s-a ocupat de ingrijirea istoricului Dinu C. Giurescu este alcatuita din doctor Mihaela Craciun, medic primar ATI, doctor Daniela Popescu, medic primar Cardiologie, cercetator stiintific principal grad 3, care i-a stabilit diagnosticul, si medicul sau curant - prof. dr. Mioara Rizescu, medic primar Medicina Interna, sef Sectie Medicina Interna.

Echipa chirurgicala a fost condusa de catre conf. univ. dr. Horatiu Moldovan, seful sectiei de chirurgie cardiovasculara din cadrul spitalului Sanador, doctor in stiinte medicale si membru corespondent al Academiei de stiinte Medicale din Romania, care are o experienta de peste 4.000 de interventii chirurgicale pe cord deschis si 1.500 de interventii vasculare.

Sursa: PaginaMedicala.ro
  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro