Subprogramul de reconstructie mamara prin endoprotezare a ramas inca la nivel de procedura birocratica la Iasi. Pana in prezent nu s-au realizat nici macar licitatiile in vederea achizitiei protezelor mamare. Primul spital din Iasi intrat in acest program este Sf. Spiridon, respectiv Clinica de Chirurgie Plastica, iar ulterior si Institutul Regional de Oncologie. Femeile de peste 45 de ani sunt reticente in fata acestei interventii chirurgicale, iar principalul motiv sta in lipsa de informare. Reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Iasi (CJAS) au confirmat faptul ca au primit banii pentru Subprogramul de reconstructie mamara prin endoprotezare dupa afectiuni oncologice, insa nicio unitate spitaliceasca nu a trecut la urmatoarea etapa.

Achizitiile se fac la nivelul spitalului, astfel incat pacientele care incep sa se programeze sa poata beneficia de proteze mamare gratuit. Bugetul total pentru acest program este de 2,52 milioane de lei, iar pentru Iasi a fost alocata suma de 145.000 de lei. Costul mediu pentru o pacienta a fost estimat la 3.150 de lei. In Iasi, anul trecut, 170 de femei cu cancer de san au suferit o operatie de mastectomie.

"Vom primi in urmatoarele zile banii si vom putea trece la etapa urmatoare. Pe lista avem inscrise 15 paciente. Patru paciente inca se gandesc la aceasta interventie, patru  sunt pentru implant cu tesut propriu si efectiv sapte paciente s-au inscris pentru a beneficia de o proteza gratuita", a precizat Mirela Grosu, manager Institutul de Oncologie. Conducerea Spitalului Sf. Spiridon a precizat ca nu a demarat licitatia pentru ca nu are inca o lista cu paciente care si-ar dori acest tip de interventie.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro