Norme Coca 2023 - 2024

Vasile Ciurchea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), ne-a acordat un interviu in exclusivitate in cadrul conferintei Pharma Forum Bucuresti, organizata de Colegiul Farmacistilor din Romania si Pharma Business. Presedintele CNAS a mentionat in cadrul interviului ca dupa finalizarea distribuirii cardului national de sanatate catre populatie, preconizata sa aiba loc la sfarsitul lunii octombrie, sistemul bazat pe card va functiona in paralel cu sistemul actual, pentru a se corecta eventualele erori. Incepand cu anul 2015, ar urma sa functioneze exclusiv un sistem in care decontarea serviciilor medicale se va realiza pe baza cardului national de sanatate. De asemenea, Vasile Ciurchea a declarat ca nu s-au realizat deocamdata activari de carduri la medicii de familie, in conditiile in care nu s-a finalizat distribuirea acestora catre pacienti, iar multi medici nu au reusit sa isi achizitioneze inca cititoarele de carduri. In opinia sa, este nevoie de gasirea unei formule adecvate a taxei clawback care sa fie acceptata si de catre producatorii de medicamente si de catre autoritatile din domeniul sanatatii, iar ideea de a renunta la aceasta taxa nu este una fezabila.

Reporter GhidCabinet.ro: Am vazut ca primele carduri de sanatate au ajuns deja la bucuresteni. S-a reusit deja activarea acestora la medicii de familie?

Vasile Ciurchea: Nu, deocamdata nu s-au facut primele activari ale cardurilor de sanatate pentru ca multi medici de familie nu au reusit sa isi achizitioneze cititoarele de carduri. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu poate sa achizitioneze aceste cititoare deoarece nu are capacitatea de a dota furnizorii de servicii medicale. De asemenea, costurile acestor aparate sunt nesemnificative in raport cu valoarea contractelor dintre Casa si furnizorii de servicii medicale.

Reporter GhidCabinet.ro: Ce parere aveti despre introducerea unei taxe clawback diferentiate pentru producatorii de medicamente generice si producatorii de medicamente originale?

Vasile Ciurchea: Exista discutii despre clawback-ul diferentiat, se poarta in prezent discutii intre producatorii de medicamente si autoritatile din domeniul sanatatii. Incercam sa gasim solutia cea mai buna pentru toata lumea. Din pacate la taxa de clawback nu se poate renunta. In mod sigur se va gasi o formula adaptata, care va respecta principiile care stau la baza acestei taxe.

Reporter GhidCabinet.ro: Sunteti multumit de bugetul de care dispune CNAS in acest an?

Vasile Ciurchea: Nu cunosc un sistem de sanatate care sa dispuna de toate fondurile de care are nevoie, insa incercam sa gestionam cat mai eficient bugetul de care dispunem, si care nu e deloc mic, astfel incat sa existe un plus de valoare pentru asigurati.

Reporter GhidCabinet.ro: Cand se va trece la utilizarea exclusiva a cardului de sanatate?

Vasile Ciurchea: Dupa ce va fi distribuit, cardul de sanatate va functiona in paralel cu actualul sistem pentru o perioada de circa trei luni, dupa care va ramane doar cardul. De la anul, nu neaparat de la 1 ianuarie, vedem si in functie de rezultatele functionarii in paralel a celor doua sisteme, ar trebui sa trecem la sistemul bazat pe card de sanatate.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro