Norme Coca 2023 - 2024

Medicii de la Spitalul Presbyterian din Pittsburgh vor începe un experiment care pare desprins din filmele science-fiction. Ei vor răci trupurile pacienţilor aflaţi în stare foarte gravă, astfel încât celulele lor vor avea nevoie de mult mai puţin oxigen.

Această stare se numeşte „animaţie suspendată”, iar pacientul se află practic între viaţă şi moarte. Răcirea corpului le va da medicilor mai mult timp pentru a opera victimele cu răni grave, provocate de gloanţe sau prin înjunghiere.

Experimentul va avea loc luna aceasta, iar medicii sunt deja pregătiţi şi aşteaptă sosirea pacientului ideal pentru aceste teste.

Pentu că victima va fi în stare gravă şi nu va putea să-şi dea acordul pentru intervenţie, cercetătorii au început o campanie de informare a potenţialilor pacienţi. Cei care nu vor să ia parte la experiment şi-au cumpărat deja brăţări speciale.

În cadrul intervenţiei, sângele pacientului va fi înlocuit cu o soluţie salină rece, temperatura corpului va scădea la 10 grade Celsius şi orice activitate celulară va înceta.

Medicul Samuel Tisherman spune că doctorii preferă să numească această stare resuscitare sau conservare de urgenţă, nu animaţie suspendată, pentru că termenul pare asemănător poveştilor science-fiction.

Avantajele răcirii persoanelor aflate în stare gravă sunt cunoscute mai de mult. La o temperatură normală a corpului, celulele au nevoie de mult oxigen, iar dacă inima nu mai bate, acestea vor muri foarte repede.

Când temperatura corpului scade, celulele au nevoie de foarte puţin oxigen şi atunci medicii au timp să intervină, înainte de distrugerea celulelor.

Metodele anterioare de răcire a unui corp presupuneau recircularea sângelui pacientului printr-un aparat care îl răcea. Dar în acest caz instalarea hipotermiei dura foarte mult timp.

În anul 2002, cercetătorii de la Universitatea din Michigan au încercat noul experiment pe porci, pentru a obţine ă răcire mult mai rapidă. În cele mai multe cazuri, animalele şi-au revenit şi nu au suferit efecte secundare după procedură.

Acum vor începe şi experimentele pe oameni, însă este nevoie de un anumit tip de pacienţi.

Tehnic vorbind, în timpul intervenţiei, aceştia vor fi morţi. Nu vor avea sânge în corp, inima lor nu va bate şi nu vor avea nici activitate cerebrală. Corpul lor va fi răcit în doar 15 minute.

După terminarea operaţiei, pacienţii îşi vor reveni singuri sau vor fi ajutaţi prin tehnicile clasice de resuscitare cardiacă.

Sursa: Daily Mail

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro