Medical Forum Targu Mures 22-23.03.2023

Creșterea pe draftul Legii salarizării bugetare pentru întreg sistemul sanitar este la acest moment de 73%, iar matematic ar fi vorba de o creștere salarială de 15-20% în prima etapă, a declarat, luni, prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi, la finalul întrevederii avute cu ministrul de resort, Nicolae Bănicioiu.

"Creșterea pe draftul Legii salarizării la acest moment este de 73% pentru întreg sistemul sanitar. Dacă vor fi trei etape de creștere, vom discuta mâine (marți, 18 august 2015, n.r.) și vom vedea ce procent va fi dat în prima etapă. Totul depinde, însă, și de Codul Fiscal și de Legea Bugetului. Matematic ar fi cazul de 15-20% creștere salarială în prima etapă, dar rămâne să discutăm mâine. Dacă o creștere va fi de 15-20% și următoarea va fi peste doi ani, nu ne mulțumește. Prima etapă de creștere ar trebuie să fie ori în octombrie, ori în decembrie 2015 pentru a suporta bugetul actual, apoi vor fi cel puțin două etape de creștere în 2016 și următoarea în decembrie 2016, cu aplicabilitate din 2017", a spus Marius Sepi.

Acesta a precizat că începând de marți se vor relua discuțiile și la Ministerul Muncii în ceea ce privește Legea salarizării bugetare, iar sindicaliștii își doresc ca "salariile mici din sănătate să crească la un nivel și într-un procent mult mai mare decât salariile mari".

"Suntem în negocieri avansate pe Legea salarizării pentru că vedem că s-a creat o mare confuzie în această săptămână. Începând de mâine se vor relua discuțiile și la Ministerul Muncii legat de Legea salarizării, unde ne interesează pe noi, sectorul de sănătate și asistență socială. Suntem preocupați în acest moment să influențăm decizia Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Ministerului Finanțelor în așa fel încât salariile mici din sănătate să crească la un nivel și într-un procent mult mai mare decât salariile mari. Pe calculele făcute de Casa Națională și Ministerul Sănătății prima creștere salarială va avea loc în luna octombrie. Noi nu am discutat procente de creștere. Pot să vă spun doar că dacă pentru restul bugetarilor până la acest moment știm că vor fi trei etape de creștere, pentru Sănătate se prefigurează patru etape de creștere salarială pentru a fi sustenabili", a adăugat prim-vicepreședintele Federației Sanitas.

Marius Sepi consideră că ar fi o prostie să transmită medicilor o dublare sau o triplare de salarii, în condițiile în care cifrele avansate de autorități nu pot susține aceste afirmații.

"Ca să venim acum să le spunem celor 200.000 de colegi ai noștri că de mâine se dublează sau se triplează salariile, în condițiile în care vedem cifrele avansate de Ministerul Finanțelor și Ministerul Sănătății, ar fi o prostie din partea noastră. Suntem interesați să creștem repede salariile din Sănătate să stopăm migrația personalului de specialitate și să asigurăm condiții mai bune pentru spitale și pentru pacienții pe care noi îi deservim", a spus liderul sindical, adăugând că este optimist în ceea ce privește finalizarea negocierilor și nu se va ajunge la grevă.

La rândul său, președintele Federației Sanitas, Leonard Bărăscu, a declarat luni, pentru AGERPRES, că discuțiile privind majorările salariale din sistemul sanitar vor continuă și marți la Ministerul Sănătății, însă și-ar dori "să se facă mai repede și nu din decembrie așa cum e prevăzut".

"Noi am mers în negocieri și mergem pe varianta legii (Legea salarizării bugetare n.r.). Dacă se poate, am dori ca majorările salariale să se facă mai repede, și nu din decembrie așa cum e prevăzut. Creșterile salariale pot să fie procentuale sau de altă maniera, însă legea e cel mai important lucru pentru noi. Speram ca prevederile legii să poată fi aplicate cât mai repede. Noi i-am explicat domnului ministru (ministrul Sănătății, Nicole Bănicioiu n.r.) că pacienții din spitale suferă din cauza condițiilor necorespunzătoare în anumite cazuri. Mâine vom avea o ală întrevedere cu domnul ministru. Domnia sa a menționat că ne va prezenta cu această ocazie o altă propunere, dacă va identifica una mai bună", a subliniat președintele Federației Sanitas.

AGERPRES/

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro