Sursa http://medlive.hotnews.ro/
Cercetatorii au raportat cu o certitudine moderata faptul ca introducerea acestor alimente in dieta bebelusilor a dus la inregistrarea unui risc cu mult mai mic pentru declansarea alergiei la oua in randul copiilor cu varste cuprinse intre patru si sase luni, si un risc mai mic de dezvoltare a alergiei la arahide in randul copiilor cu varste de pana la 11 luni, prin comparatie cu aceia carora nu le-au fost introduse in dieta astfel de alimente in primele luni de viata.
Rezultatele studiului nu au fost aceleasi pentru introducerea pestelui in dieta celor mici. Cercetatorii au descoperit, cu un grad de certitudine scazut de data aceasta, ca introducerea pestelui in dieta bopiilor cu varste cuprinse intre sase si 12 luni ar putea reduce riscul alergiilor nazale si rinita alergica. De asemenea, cu un grad de certitudine destul de scazut, oamenii de stiinta au declarat ca introducerea pestelui in alimentatie in perioada cuprinsa intre primele sase si noua luni de viata ar putea reduce riscul alergiilor alimentare.
In schimb, dovezile in ceea ce priveste alergia la gluten sunt mai concludente. Momentul in care produsele ce contin gluten sunt introduse in alimentatia celor mici nu pare sa fie relevant pentru declansarea intolerantei la gluten – boala celiaca – ce cauzeaza daune la nivelul intestinului.
In ultimii ani instructiunile privind introducerea produselor alimentare in dieta celor mici nu au fost atat de pronuntate; in prezent parintii nu mai sunt sfatuiti sa amane intruducerea oualor sau alunelor in alimentatia acestora din cauza temei de a declansa alergii la aceste produse, declara autorii studiului.
“Intarzierea introducerii in alimentatie a alimentelor mentionate poate fi asociata cu un anumit grad de risc, iar introducerea timpurie a acestor alimente in dieta celor mici pare a avea beneficii destul de clare. Aceste puncte ar trebui sa fie accentuate de catre medicii alergologi si de catre cadrele de ingrijire medicala primara, precum si de catre obstetricienii ce sfatuiesc mamele gravide,” este de parere Dr. Matthew Greenhawt, coautor al studiului si medic alergolog in cadrul Spitalului de Copii din Colorado.
G.T.