La un an şi jumătate de la inundaţiile din septembrie 2013, autorităţile din comuna Rediu nu au reuşit să reabiliteze dispensarul, grav afectat de puhoaiele de apă. Primăria a reuşit doar să văruiască o parte din exteriorul clădirii şi spune că nu poate face mai mult pentru că dispensarul este dat în concesiune medicului de familie. În tot acest timp, localnicii se înghesuie pe holurile Primăriei, acolo unde a fost improvizat un cabinet, care nu îndeplineşte cerinţele sanitare

În clădire funcţiona o cameră de gardă, cabinetul medicului de familie, un cabinet stomatologic, unul ginecologic şi o sală de aşteptare.

Pentru că dispensarul este dat în concesiune, pentru 20 de ani, medicului de familie din zonă, autorităţile spun că este ilegal să-l reabiliteze. Nu a fost ilegal însă, ca în 2014, primăria să cheltuiască 130.000 de lei pentru a renova exteriorul.

Georgiana Ciurea, reporter Digi24 Galaţi: "Cine trece acum prin faţa dispensarului ar putea crede că această clădire tocmai a fost reabilitată. Ei nu-şi imaginează că înăuntru totul a fost abandonat şi de-asemenea nici nu se gândesc că această renovare durează fix până în spatele clădirii, aici unde primăria se pare că nu a mai avut bani pentru a continua lucrările".

Mihai Gheorghe, viceprimar Rediu: "Noi am făcut împrejmuirea şi nu ştiu dacă e ilegală. Pentru că starea lui era destul de jalnică".

În 2015 s-a realizat un proiect de reabilitare, în valoare de aproape 150.000 de lei, aprobat deja de consilierii locali. Acum toţi aşteaptă ca medicul de familie să fie de acord cu rezilierea contractului de concesiune.

Laurenţiu Mocanu, medic de familie: "Mi-au cerut, dar nu se poate. Eu m-am interesat la colegii mei din alte comune, iar reabilitarea dispensarelor se face în timp ce aveau contract de concesiune cum am şi eu".

Un astfel de exemplu îl dă administraţia comunei Cuza Vodă, aflată la doar 19 kilometri distanţă. Aici primăria a făcut reabilitări de peste 500.000 de lei în dispensarul dat în concesiune către trei medici.

Dănuţ Codrescu, primar Cuza Vodă: "Medicul de familie trebuie să întreţină şi să-şi asigure igiena acelor încăperi. În rest, pentru renovare, consider că este de datoria noastră, a proprietarului".

Între timp, localnicii din Rediu se înghesuie într-o cămăruţă din Primărie, dată provizoriu medicului de familie.

"Ne este greu, sigur că da. Stăm aici, înghesuiţi, stăm când e frig tare, iarna de exemplu, a fost chinuită lumea foarte tare" spune un localnic.

"Acolo aveam dispensar ca lumea, aveam medicamente, de toate" declară alt sătean.

Deşi locul în care îşi desfăşoară acum activitatea medicul de familie nu îndeplineşte condiţiile sanitare cerute de lege, Direcţia de Sănătate Publică din Galaţi a refuzat să dea orice fel de declaraţie.

Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Marian Munteanu

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro