Câteva sute de studenţi francofoni cer înfiinţarea unei linii aeriene spre Paris. Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie, Vasile Astarăstoaei, susţine că va face toate demersurile necesare pe lângă autorităţi. Vizate sunt companiile low-cost, care ar putea oferi măcar câte o cursă pe săptămână.
Atragerea studenţilor străini către Iaşi poate dezvolta oraşul într-un centru al turismului educaţional. Primul pas îl face Universitatea de Medicină şi Farmacie care se confruntă cu creşterea solicitărilor din zona francofonă. „Doar la medicină avem, la studii în limba franceză, 29 de tunisieni şi 5 marocani iar restul, până la 150, sunt francezi. Şi vorbim doar despre anul I de studii. Avem mulţi francezi şi în zona de farmacie, adică am putea vorbi pe un an de studiu despre aproape 300 de studenţi francezi”, explică rectorul UMF, Vasile Astarăstoaie. Aceştia sunt atraşi de România deoarece costurile de şcolarizare sunt mai mici decât în ţara de origine iar diplomele sunt recunoscute.
Vor avion
Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi a fost şi în acest an extrem de solicitată atât de către români, cât şi de către studenţii străini. Astfel, pe cele 653 de locuri pe care le-a scos la dispoziţie instituţia de învăţământ superior pentru studenţii străini s-au depus 1.259 de dosare, cea mai mare concurenţă fiind la Facultatea de Medicină Generală. Aici, la studiul medicinii în limba engleză s-au înscris, pe cele 150 de locuri, 385 de candidaţi, în timp ce studiul medicinii în limba franceză a atras 452 de persoane de peste hotare pe cele 150 de locuri.
„Pe noi ne bucură că vin, şi trebuie să ţinem seama de faptul că aceşti tineri au acasă rude sau prieteni, care i-ar putea vizita. La rândul lor, şi ei ar vrea să meargă din când în când acasă, la familii. De aceea, voi face demersurile necesare pentru a cere o linie aeriană directă spre Paris”, a explicat Vasile Astărăstoaei.
Nu acoperă cererea
Taxa de studii la UMF Iaşi este de 5.000 de euro pe an, o sumă uşor de suportat pentru familiile franceze, iar diplomele sunt recunoscute în întreaga Uniune Europeană. În perioada 2000-2006, numărul studenţilor străini de la UMF Iaşi era sub 800. În anul universitar trecut, după o strategie de atragere a tinerilor din străinătate, numărul lor a ajuns la 2.300, factor care a dus, printre altele, la creşterea veniturilor universităţii de la 9,8 milioane de euro în 2006, la 20,2 milioane de euro în 2012. De altfel, conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie a fost în negocieri cu statul malaiezian pentru relocarea a câteva sute de studenţi care urmează cursurile în Egipt şi Siria.
Străini, de cinci ori mai mulţi ca în ‘89
Ca principiu, era vorba despre mai mult de 400 de studenţi malaiezieni, care ar fi putut veni la Iaşi. Negocierile au fost momentan întrerupte, pentru că UMF Iaşi nu are suficiente cadre didactice pentru a acoperi cererea. În prezent, la UMF sunt studenţi din peste 80 de ţări, iar Senatul UMF a aprobat investiţii de peste 60 milioane de euro în următorii doi ani pentru dezvoltare. Dintr-un total de 12.000 de studenţi pe toate ciclurile, 6.500 sunt la studii de licenţă, iar dintre aceştia 2.400 sunt străini. Spre comparaţie, în anul 1989 la UMF Iaşi erau 450 de studenţi străini şi 2.200 de studenţi români.