Norme Coca 2023 - 2024

Ideea i-a venit lui Jorge Odón în timp ce dormea. Cumva, în subconştient, el a făcut legătura între clipul video pe care în văzuse pe Youtube şi în care era explicat modul în care cineva poate scoate un dop căzut într-o sticlă şi o metodă similară care ar putea ajuta la scoaterea unui bebeluş blocat în canalul naşterii.

În vârstă de 59 de ani, Odón, un mecanic auto din Argentina, a creat primul prototip în bucătărie folosind un borcan de sticlă pe post de uter, o păpuşă pe post de copil, un sac din material textil şi o mânecă.

Deşi pare greu de crezut, ideea care a fost pusă în practică în bucătărie a primit aprobarea de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, iar acum, o companie americană specializată în domeniul tehnologiilor medicale a autorizat crearea dispozitivului.

Folosind dispozitivul Odón, un medic strecoară o pungă de plastic în interiorul unei mâneci de plastic lubrifiate care este fixată în jurul capului copilului. Apoi, în mânecă se introduce aer pentru ca aceasta să se umfle şi să prindă capul copilului, în timp ce medicul trage punga de plastic până ce copilul este scos afară.

Acum, specialiştii susţin că tehnica are un potenţial enorm de a salva copiii din ţările sărace şi poate chiar de a reduce numărul naşterilor prin cezariană.

Aproximativ 10% din cele 137 de milioane de naşteri care au loc anual suferă complicaţii serioase. Mai mult, aproximativ 5,6 milioane de copii sunt născuţi morţi sau mor imediat după naştere. În acelaşi timp, 260.000 de femei mor anual în timpul naşterii. Distocia, care poate apărea atunci când capul copilului este prea mare pentru a putea ieşi singur, este unul dintre factorii care pot complica grav o naştere.

Deşi, dispozitivul Odón Device va trebui să fie supus unor noi teste, medicii susţin că acesta pare a fi mai sigur pentru moaşe care dispun de un minimum de pregătire medicală.

Până acum, dispozitivul Odón a primit un grant de la United States Agency for International Development şi de la  Grand Challenges Canada.

Până acum, metoda a fost testată în siguranţă doar pe 30 de femei argentiniene, internate dar care au născut înainte de termen.

Acum, urmează ca specialiştii să mai testeze dispozitivul pe 100 de femei din China, Africa de Sud şi India, care vor fi în travaliu normal şi pe alte 170 de femei în travaliu distocie.

Mai jos puteţi vedea şi  clipul video care l-a inspirat pe Jorge Odón:

Sursa: NY Times
 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro