Norme Coca 2023 - 2024

“Eu aici în mediul rural trebuie să pansez toate plăgile, inclusiv de la pacienţi arşi, am nenumăraţi pacienţi care au plăgi cronice, trebuie să fac medicină adevărată, de la pediatrie până la geriatrie. Totul este în aria mea de competenţă şi, fiind la cel puţin 20 km distanţă de oraş, dacă nu-mi fac meseria cum trebuie, pacienţii mei mor” este mărturisirea doctorului Panait, medicul de familie din comuna Bîra.

Cum însă nu primeşte mereu un buget suficient de generos pentru a-şi asigura intrumentarul medical, omul a învăţat să improvizeze. Aşa se face că în 2001 a ajuns să ia două medalii de aur la Salonul Internaţional de Invenţii de la Bruxelles pentru un aparat de determinare rapidă a VSH-ului şi hematocritului şi pentru o compresă chirurgicală indeşirabilă.

Compresa care ajuta la vindecarea ranilor

Ingeniozitatea sa a mers însă mai departe, iar anul acesta, la Salonul de la Geneva a prezentat o compresă chirurgicală inteligentă. Şi acum ideea a fost primită cu entuziasm şi premiată cu o medalie de argint, însă surpriza a venit când doctorul Panait a povestit că în România nu a reuşit să comercializeze această compresă care nu se lipeşte de rană şi ajută la vindecarea în maximum 14 zile.

“Eu le-am produs până acum câţiva ani, când Fiscul din România a venit şi mi-a spus că eu trebuie să plătesc TVA-ul înainte de a încasa factura, deşi spitalele mi-au dat banii chiar şi după doi ani. Atunci am închis fabrica, am luat bani din bancă, am plătit TVAul şi n-am mai vrut să fac nimic”, a dezvăluit medicul. Acesta crede că o soluţie pentru rezolvarea unor astfel de situaţii ar fi introducerea gratuităţii pentru inventatori cel puţin 10 ani

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro