Norme Coca 2023 - 2024

Institutul pentru Politici Publice solicită Ministerului Sănătăţii "organizarea eficientă a Agenţiei Naţionale pentru Programe de Sănătate şi cooptarea în cadrul acesteia a unor specialişti care să redefinească şi mai ales să urmărească în mod sistematic îndeplinirea indicatorilor de evaluare a performanţei Programelor Naţionale de Sănătate", se arată într-un comunicat al IPP.

Conform sursei citate, IPP a realizat un studiu al programelor naţionale de sănătate din România. Cele trei direcţii ale cercetării au în vedere trei astfel de programe: Programul Naţional de Vaccinare/ Imunizare, Programul Naţional pentru Sănătatea Femeii şi Copilului şi Acţiunea de Mediere Sanitară.

Analizând toate datele oficiale obţinute, IPP şi partenerii săi strategici - organizaţii rome (Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate - SASTIPEN, Romani Criss - Centrul Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii, Asociaţia Umanitară Pentru Ei şi Asociaţia VOX Civică) - solicită public o analiză de nevoi complexă asupra tuturor Programelor Naţionale de Sănătate insistând asupra programelor cu impact direct asupra grupurilor vulnerabile, respectiv alocare semnificativă de fonduri în acord cu nevoile identificate şi impactul estimat la nivelul beneficiarilor acestor programe.

Potrivit rezultatelor studiului, gradul acoperirii vaccinale la nivel naţional în România, în 2014, a fost de 86% - faţă de ţinta naţională asumată de 95% a Programului Naţional de Imunizare -, iar numărul copiilor depistaţi ca incomplet vaccinaţi la vârsta de 18 luni a crescut cu 15% faţă de anul precedent. În ce priveşte programul privind sănătatea femeii şi a copilului, numărul de medici implicaţi în furnizarea de servicii de planificare familială este în continuă scădere, faţă de anul trecut înregistrându-se o scădere cu 20%, susţin reprezentanţii IPP. "Indicatorii Programului Naţional de Sănătate a Femeii şi Copilului nu sunt monitorizaţi corespunzător în prezent, în condiţiile în care numărul persoanelor care utilizează în mod constant mijloace contraceptive a scăzut semnificativ (cu 20%) în ultimii ani", se arată în comunicat. În ceea ce priveşte Acţiunea de Mediere Sanitară în anul 2014 - iniţiativă guvernamentală adresată direct încurajării accesului grupurilor vulnerabile la servicii publice de sănătate - faptul că numărul mediatoarelor sanitare a scăzut cu 46% faţă de 2008, cea mai accentuată scădere (de peste 3%) fiind anul trecut, pune în pericol eficienţa politicilor statului faţă de aceste categorii.

Începând cu anul 2014, coordonarea, monitorizarea, evaluarea şi controlul implementării programelor naţionale de sănătate publică la nivel naţional se realizează de către Agenţia Naţională pentru Programe de Sănătate, în colaborare cu direcţiile de specialitate din Ministerul Sănătăţii, direct sau prin unităţile naţionale/ regionale de asistenţă tehnică şi management al programelor naţionale de sănătate publică.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro