Norme Coca 2023 - 2024

Ma gandeam de o vreme, mama de baieti fiind si pediatru, sa abordez subiectul decalotarii. Contine cuvinte “grele”, sofisticate, ca preput, gland, penis, care-i una, care-i alta, cum se desfasoara treaba pe-acolo…

Ar trebui sa folosesc desene si sageti, un pic de anatomie si mereu mi se parea deja un subiect care pana va ajunge la esenta va deveni complicat.

Teoria (pe scurt): Anatomic penisul unui copil este format din radacina si corpul penian. Corpul are forma cilindrica  si prezinta o extremitate libera numita gland. La nastere glandul este acoperit de o “piele” numita preput. In viata intrauterina preputul este ferm lipit de penis, desprinderea/dezlipirea facandu-se pe parcursul vietii. Exista o limita de varsta? NU! Majoritatea baietilor vor fi decalotati complet pana la 5 ani, o larga majoritate pana la 10 ani si doar cativa 1-2% vor prezenta fimoza adevarata declarata abia in adolescenta. Acest fenomen se produce singur si nu necesita interventii exterioare, apare prin cresterea fiziologica in dimensiuni a penisului, prin erectii care pot aparea inca din perioada de sugar.

Decalotarea apare asadar fiziologic prin desprinderea preputului de gland, in urma acestui fenomen rezultand celule moarte care se elimina in mod obisnuit, Exista posibilitatea ca aceste celule sa se “adune” sub preput sub forma smegmei. Acest fenomen nu este periculos, nu impune sub nici o forma decalotarea intempestiva, eliminarea se va face treptat prin capatul liber al preputului, cel de la nivelul glandului. Rolul acestui tesut este de a proteja glandul, dar mai ales meatul urinar de contactul cu fecalele sau urina din scutecele unui sugar evident fara control sfincterian. Acest fenomen dispare la baietii care din anumite motive sunt supusi circumciziei, deci atentie mai mare la igiena baietilor circumcisi.

Interventii externe: CAND, CUM, DE CE, RISCURI:

Daca un adolescent prezinta in continuare preputul complet atasat de gland, daca acest aspect afecteaza viata lui sexuala (il lasam sa ajunga acolo? studiile spun ca da, ca mama m-as gandi sa nu…) sau daca apar infectii urinare frecvente, decalotarea are indicatie. Ne aflam asadar in fata diagnosticului de FIMOZA ADEVARATA. Prima indicatie este NON-CHIRURGICALA. Se aplica local creme/unguente cu steroizi care au ca si efect (advers, dar util in acest caz) subtierea pielii. Acest efect ajuta desprinderea preputului de gland in marea majoritate a cazurilor.

Daca un medic a decalotat intempestiv un sugar/copil mic exista si acest lucru se intampla cam in toate cazurile, riscul aparitiei FIMOZEI CICATRICEALE. Aceasta inseamna in termeni nonmedicali relipirea preputului (pielii) de gland. Desprinderea de aceasta data are indicatie EXCLUSIV chirurgicala. Nu medicul pediatru, nu medicul de familie, ci chirurgul pediatru.

Atentie la deschiderea meatului urinar in varful penisului, de obicei HIPOSPADIASUL (absenta deschiderii meatului in varful penisului) se diagnosticheaza din maternitate. Hipospadiasul este o afectiune serioasa care necesita consult si rezolvare chirugicala, de obicei in mai multe acte operatorii.
PARAFIMOZA se produce atunci cand preputul este impins in spatele glandului si ramane blocat acolo. Apare de obicei ca urmare a decalotarii fortate fie a parintilor, fie uneori chiar a unui cadru medical. Parafimoza este o URGENTA chirurgicala, mergeti imediat la camera de garda a unui spital de pediatrie care are serviciu de chirurgie sau chirugie pediatrica.

Concluzia: nu lasati pe nimeni sa va decaloteze baiatul nou-nascut, lasati natura sa isi urmeze cursul, spalati la baita cat permite zona genitala si bucurati-va de copii!

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro