Ministrul irlandez al sănătăţii, dr. James Reilly, a anunţat ieri, 10 iunie, că guvernul a aproat legea privind introducerea pachetelor generice de ţigări, care urmează să fie prezentată Parlamentului. Irlanda va deveni astfel prima ţară din Uniunea Europeană şi a treia din lume – după Australia, în noiembrie 2011 şi Noua Zeelandă, în februarie 2014 – care va  introduce o astfel de legislaţie. Potrivit dr. Reilly, acesta este un pas important înainte pentru atingerea obiectivului ca Irlanda să devină o ţară „liberă de tutun” (în care mai puţin de 5% din populaţie fumează) până în 2025. În prezent, fumătorii reprezintă 22% din populaţie.
Dacă va fi votată şi va intra în vigoare, legea va reglementa drastic aspectul produselor din tutun, înlăturând orice formă de branding, inclusiv mărci înregistrare, logouri, culori şi ilustraţii, cu excepţia numelui, imprimat cu un caractere şi fonturi uniforme. Obiectivul legii este ca pachetele de ţigări să devină mai puţin atrăgătoare pentru consumatori, să poarte avertismentele legate de sănătate mai vizibile şi să scadă capacitatea pachetelor de a induce oamenii – mai ales copiii – în eroare faţă de efectele nocive ale fumatului.
Potrivit Ministerului Sănătăţii din Irlanda, industria tutunului a investit masiv în aspectul pachetelor de ţigări pentru a transmite mesaje specifice anumitor grupuri, iar legea aprobată de guvern propune să zădărnicească unul din ultimele mijloace de promovare pe care producătorii le mai au la îndemână. Având în vedere că majoritatea fumătorilor se apucă de acest obicei în copilărie, diversele elemente ale ambalajului sunt îndreptate în primul rând către tineri
Fumatul ucide anual peste 5.200 de irlandezi, unul din doi fumători murind din cauza dependenţei. Potrivit sursei citate, pentru a menţine consumul la acelaşi nivel, industria tutunului trebuie să „recruteze” zilnic 50 de noi fumători, mai ales din rândul tinerilor. Pe lângă impactul în vieţi omeneşti, fumatul generază costuri de 650 de milioane de euro sistemului irlandez de sănătate.
Comunicatului oficial precizează că dovezi clare arată că pachetele generice de ţigări sporesc eficienţa avertismentelor legate de sănătate, reduc concepţiile greşite despre ţigări şi scad atractivitatea mărcii, mai ales printre tineri şi adulţii tineri. De pildă, studiile australiene au constatat că datorită introducerii pachetului generic de ţigări, fumătorii se gândesc mai des să se lase de fumat şi acordă o mai mare prioritate acestei intenţii, găsesc că ţigările mai puţin satisfăcătoare şi de mai proastă calitate.
De altfel, introducerea pachetelor generice în Australia a obligat indsutria tutunului să declare public că nu au fost schimbate ingredientele produselor sale, ca răspuns la valul de reclamaţii ale fumătorilor, care se plângeau că ţigările aveau alt gust.
Sursa: SanatateaTV

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro