Norme Coca 2023 - 2024

nspectoratul pentru Situații de Urgență ''Horea'' al județului Mureș a primit, sâmbătă, o donație din partea First Line Technology din Statele Unite ale Americii, constând în primul kit ''AmbuBus'' din Europa, necesar transportului de victime multiple.

Foto: (c) Cristian NISTOR / AGERPRES FOTO

''Se discută de ceva timp și am discutat-o chiar în contextul în care ei (firma americană, n.r.) au aflat despre noi printr-un coleg care lucrează la NATO, la Bruxelles. Este primul sistem care intră în Europa din această concepție, au vrut să-l pună undeva unde să poată să fie văzut și de alții, iar aici, fiind centrul de pregătire, a fost o legătură care pe ei i-a interesat foarte mult, centrul de pregătire primind oameni și din alte părți și în viitor chiar sunt discuții și vizite, ca să poată să vină și personal NATO la pregătire în centrul de training din Târgu Mureș. (...) Este un echipament de testare, care ne rămâne nouă, dar este un echipament care ne interesează, pentru că pe partea de pregătire la dezastre, la evacuări în masă, gândirea și conceptul sunt extrem de cost-eficiente și poate chiar să luăm în analiză că astfel de sistem ar fi necesar, să avem măcar astfel de sisteme în stoc, ca să putem să intervenim și să evacuăm rapid zone care ar trebui să fie evacuate în caz de un pericol, de un cutremur, de orice altă urgență care poate să ne impună o evacuare în masă, mai ales a unor azile de bătrâni sau a unor spitale'', a declarat dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru situații de urgență din Ministerul Afacerilor Interne.

Acesta a spus că sistemul vine în complementaritate cu echipamentele care există în țară.

Dr. Arafat a precizat că echipamentul donat ISU Mureș este necesar evacuărilor în masă, prin folosirea de autobuze și autocare obișnuite, pe care salvatorii nu trebuie să le aibă în dotare, ci le pot închiria de la firmele de transport.

''Adică poți să iei autobuzele dintr-un oraș, o parte din ele, și să le dotezi așa încât câteva, să zicem, într-o oră le-ai dotat și atunci să evacuezi cu ele un număr mare de oameni care nu pot să se deplaseze și au nevoie de evacuare pe tărgi sau pe scaune cu rotile. (...) Pentru noi, având acest sistem, ne permite cel puțin să-l evaluăm și este un sistem care oricând poate fi folosit într-un singur autocar sau autobuz la momentul actual'', a precizat Arafat.

Vicepreședintele First Line Technnology (SUA), Randy Sakowitz, a declarat sâmbătă, la Târgu Mureș, că este impresionat de modul în care este organizat sistemul SMURD din România.

''Am aflat prima oară despre sistemul SMURD din România prin intermediul NATO și am fost impresionat de modul în care ați reușit să organizați intervențiile la situații cu victime multiple. Când am discutat cu dr. Arafat despre posibilitatea instalării unui kit 'AmbuBus' am fost fericit pentru că astfel am putut să văd cum operați aici, la Târgu Mureș. Conceptul AmbuBus a apărut după uraganul Katrina, după acest eveniment s-au putut asigura locuri de adăpost pentru victime, dar erau probleme cu evacuarea acestora. AmbuBus este un sistem bine pregătit, poate fi folosit în corturi, în spitale sau în autovehicule'', a arătat Randy Sakowitz.

Acesta a spus că acest kit costă 25.000 USD și este foarte ușor de transportat și de montat. El poate fi montat într-un autobuz cu care să fie transportate victimele, iar apoi sistemul poate fi trimis pe calea aerului și pus într-un alt autobuz.

Pe kit-ul donat se pot monta 18 tărgi în autobuz după ce scaunele au fost înlăturate, acesta fiind considerat o soluție eficientă pentru evacuarea în masă și transportul pacienților cu nevoi speciale, în cazul victimelor și altor persoane care au nevoie de transport non-ambulatoriu.

AGERPRES/(A — autor: Dorina Matiș, editor: Georgiana Tănăsescu)

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro