Norme Coca 2023 - 2024

În urmă cu trei secole, Thomas Jefferson, unul dintre 'părinții fondatori' ai SUA, lucra la biroul său stând în picioare. Potrivit France Presse, moda este pe cale să revină în SUA, unde din ce în ce mai mulți experți își exprimă îngrijorarea: să stai așezat toată ziua în fața biroului afectează grav sănătatea.

'Stând așezat îți apropii moartea', a declarat pentru AFP Rob Danoff, medic și membru-asociat al Asociației Osteopaților Americani (AOA).

Dureri de spate, degenerare musculară, boli cardiace, diabet, cancer de colon și chiar deces prematur — acestea sunt riscurile majore pe care le comportă munca sedentară, după cum atenționează o serie întreagă de studii apărute în ultimii ani.

'Suntem o societate de 'pleoștiți'. Cea mai mare parte a timpului stăm pleoștiți în fața biroului, iar când ne întoarcem acasă ne pleoștim pe canapea în fața televizorului. Combinația poate fi mortală', este de părere Danoff.

Potrivit Institutului American de Sănătate, un adult american petrece în medie 7,7 ore pe zi în mod sedentar, iar 70% dintre funcționari petrec mai mult de 5 ore pe zi stând așezați în fața birourilor lor. 'Însă, cu cât mai mult stai așezat, cu atât mai rău circulă sângele, fapt ce provoacă riscuri pentru sănătate. Iar mersul la sală după orele de muncă nu compensează (prejudiciile)', subliniază Danoff.

Potrivit unui studiu publicat în The Archives of Internal Medecine, se înregistrează o creștere cu 15% a riscului de deces prematur pentru jumătate dintre persoanele sedentare (care stau așezate 8 ore pe zi) și cu 40% pentru cele mai statice (11 ore pe zi), în raport cu persoanele care stau așezate mai puțin de 4 ore.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro