Norme Coca 2023 - 2024

O bancă de celule stem pluripotente induse (iPS) obținute din pulpa dentară a măselelor de minte extrase de la pacienți a început să fie creată în Japonia și va servi pentru cercetări în domeniul medicinei regenerative, anunță EFE marți, reluând o informație din ziarul nipon 'Nikkei'. Celulele iPS au capacitatea de a genera orice tip de țesut uman.

Foto: (c) Alex MICSIK/AGERPRES ARHIVĂ

Banca genetică va fi realizată de o echipă de specialiști de la Universitatea din Gifu (centrul Japoniei), pe baza unui acord încheiat cu mai multe clinici de stomatologie, de la care vor proveni măselele. Profesorul Kenichi Tezuka, care coordonează colectivul de cercetători, a dezvoltat o metodă de obținere a celulelor iPS conlucrând cu Shinya Yamanaka, cel care a descoperit acest tip de celule.

Măselele vor fi analizate, iar cele al căror material genetic se va dovedi compatibil din punct de vedere imunologic cu mari părți din populația Japoniei vor fi folosite pentru obținerea de celule iPS. În acest fel, proiectul prevede crearea a opt linii de iPS care să poată fi acceptate de jumătate din populația țării. Celulele obținute vor fi predate unor universități și centre științifice, inclusiv din mediul privat, pentru a face cercetări și studii clinice.

Se speră că primele loturi de celule iPS vor fi livrate în acest an și vor fi folosite în tratarea unor probleme oculare, a unor leziuni ale măduvei coloanei vertebrale sau a unor afecțiuni cardiace grave.

Shinya Yamanaka a primit premiul Nobel pentru Medicină în 2012 pentru metoda dezvoltată de el pentru crearea celulelor iPS prin reprogramarea celulelor adulte.

AGERPRES/(AS — autor: Cristina Mac, editor: Mariana Ionescu)

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro