Cercetătorii americani anunţă că au dezvoltat o metodă inovatoare de depistare a cencerului în stadii incipiente, când există şanse mari de vindecare. Aceasta poartă numele de „biopsie lichidă“

Omenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins, din SUA, sunt convinşi că jumătate din cazurile de cancer ar putea fi vindecate, datorită metodei pe care au pus-o la punct, informează mic.com.

Este vorba despre o tehnică de analiză a probelor de sânge rapidă şi precisă, prin care sunt identificate urmele de ADN tumoral, pe care inventatorii săi au botezat-o „biopsie lichidă“.

În cadrul studiilor, analiza s-a dovedit eficientă în detectarea cancerul la 80% dintre pacienţii cu forme de cancer avasate şi la 47% dintre cei care aveau cancere localizate. Metoda este o alternativă binevenită celorlalte teste practicate în aceste moment, care dau adesea rezultate fals pozitive.

„Biopsia lichidă“ are şi unele neajunsuri şi anume faptul că nu poate arăta cu precizie de unde provin celulele tumorale. Autorii metodei sunt însă încrezători că ea se va dovedi oricum un instrument formidabil în arsenalul medical.

Diagnosticarea timpurie a cancerului reprezintă o prioritate, deoarece rata de supravieţuire a pacienţilor la 5 ani după diagnosticare scade cu cât boala este detectată mai târziu, aşa cum se poate vedea în graficul de mai jos.

Sursa foto: Societatea Americană de Cancer (American Cancer Society)

Tramentul cancerului în stadii avansate este foarte dificil, cu şanse mici de remise şi efecte secundare grave. De aceea, detectarea bolii în stadii incipiente are potenţialul de a salva milioane de vieţi, potrivit cercetătorilor.

Recent, un altă echipă de cercetători, de la Universitatea din Bradford, a anunţat că au găsit o altă cale de diagnosticare a cancerului pe baza unei analize de sânge; metoda lor are în vedere expunerea globulelor albe din sânge la radiaţii ultraviolete, pentru a măsura gradul de deteriorare a ADN-ului celular.


Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro