Norme Coca 2023 - 2024
Jumătate din sfaturile pe care celebrul dr. Oz le dă în cadrul emisiunii cu acelaşi nume sunt false sau neîntemeiate. Concluzia aparţine unui studiu recent publicat în Jurnalul Medical Britanic.

Nu este foarte greu de înţeles de ce dr. Oz este atât de popular. Supranumit ”doctorul americanilor”, Mehmet Oz, pe numele său real, vorbeşte despre medicină într-un limbaj accesibil, având în vedere că acest domeniu este unul complex, notează Washigton Post.

Datorită acestui lucru, dr. Oz a câştigat înclusiv încrederea celor care îi văd emisiunea, nu doar emisiunea. Astfel, fanii săi îi transmit mesaje de genul: ”Nu am fost la medic de opt ani. Îmi este frică. Sunteţi singurul în care am încredere”.

Un studiu dat publicităţii recent pune la îndoială toate sfaturile şi remediile miraculoase pe care dr. Oz le dădea în cadrul emisiunii sale despre diferite afecţiuni. Datele studiului arată că jumătate din sfaturile date de medic sunt false sau neîntemeiate.

Nu este pentru prima dată când recomandările sale sunt puse sub semnul întrebării. Sfaturile dr. Oz au ajuns şi în atenţia Congresului. În luna iunie senatorul Claire McCaskill a declarat că renumitul medic le-a dat oamenilor speranţe false. Luna trecută, un produs de slăbit ce a fost promovat în cadrul emisiunii sale ca fiind miraculos în lupta împotriva kilogramelor în plus a fost retras de pe piaţă.

Studiul recent ridică şi mai multe semne de întrebare în ceea ce priveşte sfaturile medicale pe care acesta le oferă în cadrul unei emisiunii ce este difuzată în mai multe ţări la nivel mondial, printre care şi România.

Cercetătorii, coordonaţi de Christina Korownyk, de la Universitatea din Alberta, susţin că sfaturile date de dr. Oz nu sunt întru totul adevărate. ”Recomandările făcute de acesat în cadrul talk-show-ului pe care îl prezintă conţin o serie de informaţii medicale neadecvate. Publicul ar trebui să fie mai sceptic cu privire la recomandările făcute în cadrul show-urilor de televiziune”, au declarat cercetătorii.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au selectat 40 de episoade ale emisiunii dr. Oz şi le-au analizat. În cadrul acestora au fost identificate 479 de sfaturi medicale. Dintre acestea doar 46% erau adecvate din punct de vedere medical.

Washington Post notează că emisiunea ”The Dr. Oz Show” are audieţe impresionante. Fiecare ediţie este urmărită de o medie de 2,9 milioane de americani.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro