Autor  Mihaela Ghiţă

Întâlnirea medicilor de familie de marţi, 28 iunie a conturat în linii mari una din opţiunile spre care se îndreaptă o parte din furnizorii de servicii medicale din asistenţa primară în privinţa semnării actelor adiţionale şi a contractului cadru pe 2016 – 2017. După îndelungi dezbateri, circa 85% din medicii care au subscris la începutul anului prin strângere de semnături pentru nesemnarea contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate pe 2016 şi-au păstrat şi acum acelaşi răspuns, indiferent că e vorba de act adiţional sau contract. Mai precis că nu vor semna niciunul dintre documentele amintite.

După cum a precizat dr. Călin Bumbuluţ, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Satu Mare la începutul anului, 86 de medici din cei 147 aflaţi în relaţie contractuală cu CJAS au luat decizia de a refuza contractele pe 2016. Acum, 50 dintre ei au fost prezenţi ieri la şedinţă. Alţi medici aflaţi la lucru şi-au delegat colegii prin intermediul cărora şi-au expus în mod categoric punctul de vedere. Situaţia semnării /nesemnării actelor adiţionale va fi monitorizată de reprezentanţii AMF până joi, 30 iunie 2016, iar în funcţie de rezultat vor decide acţiunile ulterioare. „Vom monitoriza până joi la ora 10.00 numărul actelor adiţionale semnate, le vom centraliza şi în funcţie de rezultat vom decide ce vom face pe mai departe” a spus dr. Călin Bumbuluţ

Medicii au semnalat că nici până la această oră Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu au formulat un document oficial „cu subiect şi predicat”, un comunicat din care să reiasă angajamentul ferm pe care şi-l iau faţă de doleanţele profesioniştilor din asistenţa medicală primară privind finaţarea şi optimizarea funcţionării Sistemului Informatic Unic Integrat.

Toate concluziile la care s-a ajuns în urma discuţiei de vineri, 24 iunie de la Bucureşti, dintre reprezentanţii Colegiului Medicilor, Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au rămas doar schiţate pe hârtie de către decidenţi, cu expresii interpretabile privind onorarea finanţării  şi a celorlalte probleme ridicate de medici. Acest lucru nu face decât să adâncească şi mai mult sentimentul de neîncredere al medicilor în promisiunile guvernanţilor.

Sursa

 

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro